Ecobouwers 2013: Je zou wel gek zijn om nu niet energiezuinig te (ver)bouwen!

In de weekends van 1 - 3 en van 9 - 11 november nodigen meer dan 150 milieu- en energiebewuste bouwheren in Vlaanderen en Brussel je uit voor een gratis rondleiding in hun huis tijdens de zestiende editie van Ecobouwers Opendeur. Inschrijven voor een bezoek aan een van de huizen op www.ecobouwers.be.

Geen verkoopspraatjes, maar echte ervaringen: tijdens Ecobouwers verzorgen eigenaars van de woningen de rondleiding. Zij tonen aan hun bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden, hoe ze deze zelf hebben toegepast en vanuit welke filosofie ze dit gedaan hebben. Zij geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming. Je hoort ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners.

De huizen
Bezoekers kunnen kiezen uit een brede waaier van woningen: bio-ecologisch, passief, strobalenwoningen of renovaties in de stad. Wil je meerdere projecten op één dag gaan bezoeken onder professionele begeleiding?

Stad Gent in de schijnwerpers
Stad Gent is een koploper als het gaat om duurzaam bouwen en verbouwen. Tegen 2050 wil de stad volledig klimaatneutraal zijn en sinds 2011 voldoen alle eigen nieuwbouwprojecten aan de strengste energienormen. Ecobouwers Opendeur presenteert dit jaar maar liefst 19 huizen in Gent. Stephan en Bie renoveerden een achttiende-eeuwse karakterwoning in de Gentse binnenstad: “Ecologisch verbouwen was vaak zoeken naar een compromis tussen duurzaamheid, betaalbaarheid en esthetiek. Uiteindelijk volgden we vooral ons hart.”

Bijna-energie neutrale standaard
Europa streeft naar een vermindering van de CO2-uitstoot met 80 tot 95% in 2050. Hiervoor moet de energieconsumptie van gebouwen drastisch omlaag en vanaf 2021 moet elke nieuwbouw aan de bijna-energieneutrale standaard voldoen. De Ecobouwers zijn het levende bewijs dat deze Europese streefdoelen vandaag de dag al haalbaar zijn. We hoeven niet te wachten met energiezuinig (ver)bouwen tot 2021.

Gratis tickets bouwbeurs Hout & Groen Wonen
Van 9 tot 11 november vindt de ecologische bouwbeurs Hout & Groen Wonen plaats in de Waagnatie in Antwerpen. Bezoekers aan Ecobouwers Opendeur krijgen gratis toegang tot de beurs bij het tonen van hun inschrijvingsmail.

Meer info: Ecobouwers


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag