Ecobouwers 2013: Je zou wel gek zijn om nu niet energiezuinig te (ver)bouwen!

In de weekends van 1 - 3 en van 9 - 11 november nodigen meer dan 150 milieu- en energiebewuste bouwheren in Vlaanderen en Brussel je uit voor een gratis rondleiding in hun huis tijdens de zestiende editie van Ecobouwers Opendeur. Inschrijven voor een bezoek aan een van de huizen op www.ecobouwers.be.

Geen verkoopspraatjes, maar echte ervaringen: tijdens Ecobouwers verzorgen eigenaars van de woningen de rondleiding. Zij tonen aan hun bezoekers welke technieken tot energiebesparing leiden, hoe ze deze zelf hebben toegepast en vanuit welke filosofie ze dit gedaan hebben. Zij geven uitleg over het energieconcept, de isolatie en de verwarming. Je hoort ook alles over de gebruikte materialen en de samenwerking met de bouwpartners.

De huizen
Bezoekers kunnen kiezen uit een brede waaier van woningen: bio-ecologisch, passief, strobalenwoningen of renovaties in de stad. Wil je meerdere projecten op één dag gaan bezoeken onder professionele begeleiding?

Stad Gent in de schijnwerpers
Stad Gent is een koploper als het gaat om duurzaam bouwen en verbouwen. Tegen 2050 wil de stad volledig klimaatneutraal zijn en sinds 2011 voldoen alle eigen nieuwbouwprojecten aan de strengste energienormen. Ecobouwers Opendeur presenteert dit jaar maar liefst 19 huizen in Gent. Stephan en Bie renoveerden een achttiende-eeuwse karakterwoning in de Gentse binnenstad: “Ecologisch verbouwen was vaak zoeken naar een compromis tussen duurzaamheid, betaalbaarheid en esthetiek. Uiteindelijk volgden we vooral ons hart.”

Bijna-energie neutrale standaard
Europa streeft naar een vermindering van de CO2-uitstoot met 80 tot 95% in 2050. Hiervoor moet de energieconsumptie van gebouwen drastisch omlaag en vanaf 2021 moet elke nieuwbouw aan de bijna-energieneutrale standaard voldoen. De Ecobouwers zijn het levende bewijs dat deze Europese streefdoelen vandaag de dag al haalbaar zijn. We hoeven niet te wachten met energiezuinig (ver)bouwen tot 2021.

Gratis tickets bouwbeurs Hout & Groen Wonen
Van 9 tot 11 november vindt de ecologische bouwbeurs Hout & Groen Wonen plaats in de Waagnatie in Antwerpen. Bezoekers aan Ecobouwers Opendeur krijgen gratis toegang tot de beurs bij het tonen van hun inschrijvingsmail.

Meer info: Ecobouwers

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons