E-commerce in België


Tom Staelens van Wijs deed onderzoek naar e-commerce en webshops in België. Daar wordt veel over gepraat en geschreven, maar welke inzichten krijg je als je alle cijfers en feiten samenbrengt?

De volledige cijfers vind je in de presentatie hieronder.

Dit zijn alleszins een paar conclusies:
- Alle consumentengroepen zijn bezig of zullen bezig zijn met e-commerce.
- De helft van de Belgische webshops zit in Antwerpen, Oost-Vlaanderen en Westvlaanderen.
- 24% van de Belgen koopt in een niet-Belgische webshop - da's dubbel zoveel als in de rest van Europa. Niet onlogisch: voor de helft van de producten is het goedkoper om in een niet-Belgische webshop te kopen, zo'n 10%. Bovendien zijn 65% van de producten die we willen kopen enkel in buitenlandse shops te krijgen.
- Belgen kopen dus 2x meer cross-border dan het Europese gemiddelde.
- Gelukkig verkopen de Belgische webshops ook 6% meer aan buitenlanders dan het Europese gemiddelde.
- In België lopen we zeker niet achter als het aankomt op e-commerce: 5e plaats voor verkopen in eigen land, gedeelde 3e plaats voor het verkopen cross-border.
- België laat jaarlijks 1.479.472.000 euro omzet het land verlaten aan buitenlandse webshops!
- KMO's die aan e-commerce doen groeien 4x sneller, én exporteren 17,4% (ipv 12,4%).
- Online is niet alleen belangrijk voor rechtstreekse verkoop - het is meer en meer hét informatiekanaal voorafgaand aan een offline koop.
- Gemiddeld spendeert de Belg 187 eur per maand online.
- De reden waarom we online kopen is vooral: convenience. De producten die we anders niet vinden, geleverd waar en wanneer we willen.

De redactie van De Tijd (verschenen op 7/7/2012) vatte het samen in deze infografiek:

E-commerce in België zit duidelijk in een groeispurt. Er zijn vooral opportuniteiten voor cross-border verkoop.

Bron:
http://wijs.be/trends-inzichten/blog/detail/e-commerce-in-belgie

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons