De tuinarchitect, een meerwaarde voor je woning?

Een tuinarchitect klinkt chic, we geven het toe, maar hoeft helemaal niet peperduur te zijn en kan geweldige resultaten boeken. Hoe ga je nu te werk bij het selecteren van de juiste man of vrouw voor de job?

"Heb ik nood aan een tuinarchitect" is uiteraard de eerste vraag die je jezelf moet stellen. Een tuinachitect moet immers een meerwaarde betekenen. Een goede vakmens denkt met je mee, haalt het optimale uit je tuin en komt met creatieve oplossing. Als je daar zelf minder sterk in bent of over weinig tijd beschikt, kan je dit uitbesteden aan een tuinarchitect. 

Hoe pak je een samenwerking met een tuinarchitect aan?

Een aantal zaken zijn essentieel bij het selecteren van je tuinarchitect: 

Informeer je grondig, bekijk (voorbeeld)tuinen en vraag referenties op bij de tuinarchitect. Een goede tuinarchitect laat zijn werk spreken. 

Peil of je op dezelfde golflengte zit als je architect. Informeer hem/haar over je verlangens, je wensen en laat hem/haar er wat mee spelen. Gaandeweg moet er een ontwerp ontstaan waar je je helemaal in kan vinden. Zorg dat je dit op een professionele wijze gepresenteerd krijgt. 

Een goede tuinarchitect doet meer dan enkel ontwerpen. Hij/zij adviseert je ook betreffende de materialen en de beplanting. Sommige gaan zelfs zo ver dat ze ook meubilair suggereren. 

Waarom zou je samenwerken met een tuinarchitect?

Een verzorgde tuin geeft je niet enkel een goed gevoel, het verhoogt ook de meerwaarde van je woning. Beschik je al over bijzonder weinig tijd en kom je eigenlijk niet aan je tuin toe, weet dan dat een tuinarchitect ook voor de opvolging van je tuinproject zorgt. Via een driedimensionele tekening met kleur krijg je tegenwoordig op voorhand een uistekend beeld hoe je tuin er uiteindelijk gaat uitzien. De mogelijkheden zijn eindeloos. 

Wat is het verschil tussen een tuinarchitect en een tuinaannemer?

Vaak worden deze begrippen al een door elkaar gebruikt. Eigenlijk geldt hier dezelfde rolverdeling als bij het bouwen van een woning. De tuinarchitect tekent het plan, de aannemer voert het uit en de architect controleert. Vaak is een tuinarchitect achter ook tuinaannemer. Hier zal je als klant dus zelf de controle moeten uitvoeren. Hou er rekening mee dat beide beroepen niet beschermd zijn. Iedereen mag zich dus tuinarchitect of –aannemer noemen. Vraag dus zeker altijd de nodige referenties op! 

Beschik je zelf over de nodige kennis en creativiteit, dan kan je perfect zelf instaan voor de aanleg van je tuin. Indien dit niet het geval is, kan het beroep doen op een professionele tuinarchitect zeker een meerwaarde betekenen en je bovendien een heel stuk ontzorgen. Zoek naar een persoonlijke match met je tuinarchitect en zorg dat je op dezelfde golflengte zit. Het resultaat zal verbluffend zijn... 

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons