De onzekere toekomst voor woonkredieten met vaste rente

Belgische banken uiten hun ongenoegen over de nieuwe regels die momenteel besproken worden in het Basel-comité. Die regels zouden tot gevolg kunnen hebben dat banken niet langer woonkredieten met vaste rente aanbieden.

De aanleiding voor de onrust zijn de lopende besprekingen in het Basel-comité, de internationale instantie die waakt over de soliditeit van de banksector in een groot deel van de wereld. Om de banken er weer bovenop te helpen en een herhaling van de "systemische" faillissementen in 2007 te voorkomen, blijven de regelgevers sleutelen aan regels die erop gericht zijn de situatie van de banken te verstevigen. Het gaat dan vooral om eisen over de eigen middelen en de risico-evaluatie.

Bij de voorstellen die momenteel op tafel liggen, is er een voorstel dat bij de banken in het verkeerde keelgat geschoten is. Daarbij is het de bedoeling de theoretische looptijd van de spaardeposito’s (spaar- en zichtrekeningen) te beperken tot bijvoorbeeld 2 of 3 jaar. In een brief aan het Basel-Comité stellen de Duitse, Franse, Japanse en Belgische bankenfederaties dat de eventuele invoering van deze nieuwe regels 'de capaciteit van de banken om vastrentende hypothecaire leningen toe te kennen in gevaar' zou brengen, meldt de Franse zakenkrant 'Les Echos'.

Zowel in Frankrijk als in België wordt het overgrote deel van de woonkredieten afgesloten tegen een vaste rentevoet, wat ontegensprekelijk een ondersteunende en stabiliserende invloed heeft op de vastgoedmarkt. In Spanje of de VS wordt met variabele rentevoeten gewerkt, wat de financiële crisis heeft bespoedigd.

Vraagteken
Niet iedereen gelooft echter dat de banken effectief zwaar getroffen zouden worden door de maatregel. In België ligt de theoretische looptijd van de spaardeposito’s al op 2 jaar voor spaartegoeden en 5 jaar voor zichtrekeningen, wat inhoudt dat de nieuwe regels die voorgesteld worden geen enorm verschil zouden maken in het geheel van verplichtingen dat aan de sector wordt opgelegd.

Bovendien menen sommige sectorspecialisten dat banken zich tegen de schommelingen van de rentevoeten evengoed kunnen indekken met zogenaamde swapcontracten. Het nadeel hiervan zou wel zijn dat de kosten van deze bijkomende dekking zouden wegen op het rendement van de banken.

Behalve het beperken van de vastrentende leningen, zouden de banken ook in de verleiding kunnen komen de prijs van de leningen te verhogen (hogere rentevoeten) als compensatie voor de bijkomende kosten. Of hun schuldvorderingen verhandelbaar te maken om ze uit hun balans te halen.

Mogelijkheden genoeg dus die de vastgoedmarkt, die volgens tal van internationale rapporten al overgewaardeerd is, nog kwetsbaarder kunnen maken en zelfs kunnen leiden tot het op grote schaal ineenzakken van de prijzen. Een verhaal dat dus ongetwijfeld wordt vervolgd.

Bron:
Netto

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons