De geschatte waarde van uw huis is niet de waarde

De vastgoedsite ­Zimmo lanceerde gisteren haar ‘Prijs­wijzer’, een online tool om de waarde van uw huis of appartement te schatten. Hun grote troef, naar eigen zeggen, is dat u nog amper zelf iets moet invullen om een waardebepaling te krijgen. Veel meer dan adres, bouwjaar en EPC-waarde heeft de tool niet ­nodig. Daarmee wil de site het verschil maken met haar concurrenten. Andere sites vragen ­immers veel meer gegevens.
 
De vraag is of het groeiende aanbod van online berekeningen u veel wijzer maakt. De verschillende prijzenschatters geven heel uiteenlopende uitkomsten. Sommige (Immochecker en Immoweb) geven een prijsvork, Immoweb geeft ook een gemiddelde prijs, Zimmo houdt het bij een prijs.
 
Johan Krijgsman van Era stelt zich alvast vragen over het rekenwerk. Een klant wou zijn villa ­verkopen, een online schatting waardeerde het pand tussen 650.000 en 850.000 euro. ‘Wat heb je aan zulke uiteenlopende bedragen?’
 
    ‘U neemt de
    resultaten van dergelijke
    schattingen
    het best met een grote korrel zout’ Kristophe Thijs Federatie van vastgoedmakelaars CIB 
 
Kristophe Thijs van de fede­ratie van vastgoedmakelaars CIB is ook duidelijk: ‘U neemt de ­resultaten van dergelijke schattingen het best met een grote korrel zout. Al was het maar om uzelf een desillusie te besparen.’
 
Omgeving (niet) van tel
 
De schattingen van de sites zijn hoofdzakelijk gebaseerd op de vraagprijzen die op vastgoedwebsites staan. Dat kunnen er best zeer veel zijn – 300.000 volgens Immoweb, 25.000 volgens Immochecker – maar het gaat daarbij om vraagprijzen, niet om effec­tieve verkoopbedragen. Vastgoedwebsites houden weinig of geen rekening met de verkoopprijzen van vergelijkbare panden of ­woningen in de omgeving. ‘Ze kunnen dat ook onmogelijk ­weten. Alleen de notarissen hebben daar zicht op’, zegt Kristophe Thijs.
 
Alexandra Belcheva van Immoweb ontkent ook niet dat zij zich baseren op die vraagprijzen. Yves Vanderveken van Zimmo maakt zich sterk dat ze een zo accuraat mogelijke waardebepaling geven, waarbij rekening gehouden wordt met onder meer bankgegevens over hypotheekleningen. De website Realo maakt zich sterk dat hun schattingen gemiddeld slechts 8,8 procent afwijken van de uiteindelijke verkoopprijs.
 
    ‘Plannen voor een windenergiepark
    in de buurt
    kunnen de prijzen in één dag tijd
    onder druk zetten’ Johan Krijgsman Topman Era
 
Era-topman Johan Krijgsman is wel zeker dat die afwijkingen groter zijn, zeker 15 tot 20 procent, net omdat de schattingen geen rekening houden met de ­omgeving. ‘Plannen voor de bouw van een windenergiepark of een bedrijventerrein kunnen de vastgoedprijzen in een buurt in één dag tijd onder druk zetten.’
 
Een kleine proef op de som leidde alvast tot zeer uiteenlopende bedragen (zie grafiek). De schattingen liggen steevast een heel eind boven het uiteindelijke bod. Een vrijstaand huis in het West-Vlaamse Oedelem bij Beernem kreeg gisteren op Biddit, de verkoopsite van de ­Federatie van de Belgische notarissen, een ­finaal bod van 226.000 euro. Zimmo had het ingeschat op 301.069 euro, Immoweb op een gemiddelde prijs van 294.000 euro en Realo op 314.000 euro.
 
De twee laatste sites geven ook een onder- en bovengrens aan. In beide gevallen was de laagste mogelijke schatting nog altijd meer dan wat er uiteindelijk via Biddit ­geboden werd.
 
Slechts ‘eerste indruk’
 
De vastgoedwebsites houden overigens een slag om de arm. Alexandra Belcheva van Immoweb zegt dat zo’n online berekening een schatting door een expert niet vervangt: ‘We helpen om een eerste indruk van de waarde te krijgen.’ Realo noemt de schatting ‘een goed startpunt’ voor een gesprek met de makelaar en ‘geen officiële taxatie’. Bij hen moet u overigens bij de makelaar passeren om een gratis online schatting te krijgen. Daar betaalt u 20 euro voor. Een kleine investering om te ontdekken dat het pand 88.000 euro of bijna 40 procent te hoog gewaardeerd is.
 
Krijgsman van Era-vastgoed gaat er prat op dat hun ‘officiële’ schatting heel wat dichter bij de effectieve verkoopprijs ligt.

Bron
De Standaard

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons