De 5 belangrijkste wijzigingen inzake energiepremies

Wie energiezuinig (ver)bouwt, geniet van premies van zijn netbeheerder. Die zijn sinds begin 2014 ingrijpend veranderd. Een overzicht van de vijf belangrijkste wijzigingen...

1. Na-isolatie: exit minimumbedrag
Tot nu toe was er een plafond voor de na-isolatiepremies. Als je je spouw liet navullen, kreeg je daar maximum 800 euro voor terug. Voor buitengevelisolatie lag het plafond op 2.000 euro. Die maxima zijn geschrapt.

2. Warmtepomp en zonneboiler: soepeler
Vroeger waren de warmtepomp- en zonneboilerpremie voorbehouden voor woningen aangesloten op het distributienet vóór 1/1/2006. Die premie is nu ook beschikbaar voor eindfacturen vanaf 2014 voor woningen aangesloten op uiterlijk 31/12/2013. Of als de bouwaanvraag vóór die laatste datum ingediend werd.

3. Nieuw: combipremie
Als je tegelijk én investeert in nieuwe ramen met hoogrendementsglas én in muurisolatie, krijg je de premie voor beglazing maal vier. Concreet zal de premie voor de vervanging van enkel glas worden opgetrokken tot 48 €/m², met een plafond van 1.680 euro, en de premie voor de vervanging van dubbel glas tot 60 €/m², met een plafond van 2.100 euro.

4. E-premie: lager peil
Je moet 20 E-punten onder de wettelijke norm duiken om deze premie te krijgen. Voor 2014 is dat dus E40. Let wel: deze premie houdt rekening met de datum van de bouwaanvraag.

5. Bescheiden huurwoning: hogere dakisolatiepremie
Betaal je als huurder minder dan 450 euro? Of 500 in de centrumsteden? Dan heb je recht op een hogere dakisolatiepremie van 23 €/m². Je moet dan wel verplicht een projectpromotor inschakelen. Die maatregel zat al een tijdje in de pijplijn, maar is nu officieel.

Bron:
Livios.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons