Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Zijn plaatsbezoeken toegestaan?

Makelaars mogen geen publiek ontvangen, tenzij in het kader van dienstverlening aan professionelen. Mensen die een woning willen huren of kopen mogen de woning enkel bezoeken als er op dat moment niemand anders in het pand aanwezig is. De makelaar, de verkopers, verhuurders of huidige bewoners, mogen dus niet bij het bezoek binnen aanwezig zijn. Het nakomen van wettelijke verplichtingen, zoals bijvoorbeeld de opmaak van een plaatsbeschrijving bij de aanvang van een huurovereenkomst, blijft mogelijk.

Zijn virtuele rondleidingen mogelijk?

Ja, virtuele rondleidingen zijn mogelijk.

Net als tijdens de eerste lockdown, kunnen makelaars virtuele bezoeken organiseren in panden die te koop of te huur zijn.

Als gevolg van de vorige lockdown hebben veel agentschappen zelf manieren gevonden om panden te presenteren zonder er fysiek naartoe te gaan. Maar of deze bezoeken zullen leiden tot veel definitieve transacties? Dat is moeilijk om te garanderen. Toch plaatsen ze de vastgoedprojecten op de voorgrond in plaats van ze ‘on hold’ te zetten tot het einde van de lockdown.

Dankzij het Oximo vastgoedplatform verloopt het verkoopproces helemaal digitaal, wat een mooie tijds- én prijswinst oplevert.

Kan je contact opnemen met een makelaar?

Door de maatregel die telewerken verplicht maakt, blijven makelaars achter “gesloten deuren” werken en kunnen de activiteiten enkel digitaal worden voortgezet. De meerderheid van de agentschappen schakelen hun oproepen door en volgen hun e-mails op, dus je hoeft je geen zorgen te maken.

Blijf in contact met je makelaar

Wil je je eigendom te koop of te huur aanbieden? Neem dan nu al contact op met een agentschap. Als je reeds in contact bent met een agentschap, mail of bel ze dan om je bezoek zo snel mogelijk in te plannen en je dossier op te volgen.

Hoe kan je de waarde van jouw pand kennen?

De prijs van je huis of appartement laten schatten.

Veel makelaars bieden aan om je pand op afstand te laten schatten. Na een virtueel bezoek aan het pand zal de makelaar je enkele vragen stellen om vervolgens een schatting van de waarde van het pand te kunnen geven. Zijn kennis van uw buurt zal hem zeker helpen om de juiste verkoopsprijs te bepalen.

Kan je verhuizen?

Verhuizen is toegestaan.
Verhuizen is nog steeds toegestaan, op voorwaarde dat de sociale afstand en de hygiënevoorschriften strikt worden nageleefd. Bovendien moeten de verhuizers deel uitmaken van hetzelfde gezin. Verhuizingen kunnen ook worden uitgevoerd door een verhuisfirma, mits deze firma de volledige verhuis voor zijn rekening neemt en ervoor zorgt dat de afstandsregels van 1,5 m gerespecteerd worden.

Heb je hulp nodig om ervoor te zorgen dat je niets vergeet? Bekijk dan onze checklist voor verhuizingen.

Kan je bouw- of renovatiewerken aanvatten of voortzetten?

Werken gaan door mits de regels worden nageleefd.
Doe-het-zelf winkels blijven open en blijven materialen verkopen voor werken binnenshuis of in de tuin. Zolang de arbeiders op de werf zich aan de hygiëneregels houden en op 1,5 m afstand werken, kunnen de werkzaamheden blijven doorgaan.

Kan je een bod doen op een pand?

De notarissen en makelaars zijn ter beschikking om een bod te doen.

De contracten moeten digitaal of op afstand worden ondertekend. Je kunt uiteraard een bod doen op een pand waarin je geïnteresseerd bent. Stuur je bod via e-mail naar je notaris of je makelaar, die het op zijn beurt zal doorsturen naar de verkoper.

Kan je een verkoopcompromis ondertekenen tijdens de lockdown?

De notarissen en makelaars zijn ter beschikking om een compromis op te stellen.

Notariskantoren en makelaars kunnen een compromis opstellen, maar de handtekening moet digitaal doorgestuurd worden. De communicatie gebeurt nog steeds via telefoon of video. Ter herinnering: je bent niet verplicht om het compromis te ondertekenen in een notariskantoor. Je kan het compromis ook thuis ondertekenen en vervolgens per post opsturen naar de notaris. Of je kan het digitaal ondertekenen en versturen per post of per e-mail.

Kan je de notariële verkoopakte van een pand ondertekenen tijdens de lockdown?

Neem zeker contact op met je notaris.

De notariskantoren blijven open en kunnen hun activiteiten voortzetten, maar ze kunnen geen vastgoedbezoeken uitvoeren. Om de dienstverlening te optimaliseren, is het voortaan mogelijk om een notariële akte af te handelen zonder verplaatsing. Dit zal gebeuren met een nieuwe tool, de digitale volmacht. Daarbij geef je, per videoconferentie, een digitale volmacht aan een vertrouwenspersoon of aan een notariële medewerker zodat die laatste de akte, in jouw plaats, kan ondertekenen.
Neem onmiddellijk contact op met je notaris voor verdere uitleg of raadpleeg de FAQ van de Federatie van Notarissen.

Is het nog steeds mogelijk een hypothecaire lening af te sluiten?

De banken blijven open.
Het is dus nog steeds mogelijk een woonkrediet te tekenen, virtueel of bij een bank, maar enkel op afspraak.
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons