Coronavirus: kan je nog een woning kopen, verkopen of huren?

Zijn plaatsbezoeken toegestaan?

Makelaars mogen geen publiek ontvangen, tenzij in het kader van dienstverlening aan professionelen. Mensen die een woning willen huren of kopen mogen de woning enkel bezoeken als er op dat moment niemand anders in het pand aanwezig is. De makelaar, de verkopers, verhuurders of huidige bewoners, mogen dus niet bij het bezoek binnen aanwezig zijn. Het nakomen van wettelijke verplichtingen, zoals bijvoorbeeld de opmaak van een plaatsbeschrijving bij de aanvang van een huurovereenkomst, blijft mogelijk.

Zijn virtuele rondleidingen mogelijk?

Ja, virtuele rondleidingen zijn mogelijk.

Net als tijdens de eerste lockdown, kunnen makelaars virtuele bezoeken organiseren in panden die te koop of te huur zijn.

Als gevolg van de vorige lockdown hebben veel agentschappen zelf manieren gevonden om panden te presenteren zonder er fysiek naartoe te gaan. Maar of deze bezoeken zullen leiden tot veel definitieve transacties? Dat is moeilijk om te garanderen. Toch plaatsen ze de vastgoedprojecten op de voorgrond in plaats van ze ‘on hold’ te zetten tot het einde van de lockdown.

Dankzij het Oximo vastgoedplatform verloopt het verkoopproces helemaal digitaal, wat een mooie tijds- én prijswinst oplevert.

Kan je contact opnemen met een makelaar?

Door de maatregel die telewerken verplicht maakt, blijven makelaars achter “gesloten deuren” werken en kunnen de activiteiten enkel digitaal worden voortgezet. De meerderheid van de agentschappen schakelen hun oproepen door en volgen hun e-mails op, dus je hoeft je geen zorgen te maken.

Blijf in contact met je makelaar

Wil je je eigendom te koop of te huur aanbieden? Neem dan nu al contact op met een agentschap. Als je reeds in contact bent met een agentschap, mail of bel ze dan om je bezoek zo snel mogelijk in te plannen en je dossier op te volgen.

Hoe kan je de waarde van jouw pand kennen?

De prijs van je huis of appartement laten schatten.

Veel makelaars bieden aan om je pand op afstand te laten schatten. Na een virtueel bezoek aan het pand zal de makelaar je enkele vragen stellen om vervolgens een schatting van de waarde van het pand te kunnen geven. Zijn kennis van uw buurt zal hem zeker helpen om de juiste verkoopsprijs te bepalen.

Kan je verhuizen?

Verhuizen is toegestaan.
Verhuizen is nog steeds toegestaan, op voorwaarde dat de sociale afstand en de hygiënevoorschriften strikt worden nageleefd. Bovendien moeten de verhuizers deel uitmaken van hetzelfde gezin. Verhuizingen kunnen ook worden uitgevoerd door een verhuisfirma, mits deze firma de volledige verhuis voor zijn rekening neemt en ervoor zorgt dat de afstandsregels van 1,5 m gerespecteerd worden.

Heb je hulp nodig om ervoor te zorgen dat je niets vergeet? Bekijk dan onze checklist voor verhuizingen.

Kan je bouw- of renovatiewerken aanvatten of voortzetten?

Werken gaan door mits de regels worden nageleefd.
Doe-het-zelf winkels blijven open en blijven materialen verkopen voor werken binnenshuis of in de tuin. Zolang de arbeiders op de werf zich aan de hygiëneregels houden en op 1,5 m afstand werken, kunnen de werkzaamheden blijven doorgaan.

Kan je een bod doen op een pand?

De notarissen en makelaars zijn ter beschikking om een bod te doen.

De contracten moeten digitaal of op afstand worden ondertekend. Je kunt uiteraard een bod doen op een pand waarin je geïnteresseerd bent. Stuur je bod via e-mail naar je notaris of je makelaar, die het op zijn beurt zal doorsturen naar de verkoper.

Kan je een verkoopcompromis ondertekenen tijdens de lockdown?

De notarissen en makelaars zijn ter beschikking om een compromis op te stellen.

Notariskantoren en makelaars kunnen een compromis opstellen, maar de handtekening moet digitaal doorgestuurd worden. De communicatie gebeurt nog steeds via telefoon of video. Ter herinnering: je bent niet verplicht om het compromis te ondertekenen in een notariskantoor. Je kan het compromis ook thuis ondertekenen en vervolgens per post opsturen naar de notaris. Of je kan het digitaal ondertekenen en versturen per post of per e-mail.

Kan je de notariële verkoopakte van een pand ondertekenen tijdens de lockdown?

Neem zeker contact op met je notaris.

De notariskantoren blijven open en kunnen hun activiteiten voortzetten, maar ze kunnen geen vastgoedbezoeken uitvoeren. Om de dienstverlening te optimaliseren, is het voortaan mogelijk om een notariële akte af te handelen zonder verplaatsing. Dit zal gebeuren met een nieuwe tool, de digitale volmacht. Daarbij geef je, per videoconferentie, een digitale volmacht aan een vertrouwenspersoon of aan een notariële medewerker zodat die laatste de akte, in jouw plaats, kan ondertekenen.
Neem onmiddellijk contact op met je notaris voor verdere uitleg of raadpleeg de FAQ van de Federatie van Notarissen.

Is het nog steeds mogelijk een hypothecaire lening af te sluiten?

De banken blijven open.
Het is dus nog steeds mogelijk een woonkrediet te tekenen, virtueel of bij een bank, maar enkel op afspraak.
Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons