Bouwen in Brussel steeds duurder en complexer


Brussel is wereldwijd opgeklommen tot de op elf na duurste stad voor bouwprojecten. Vooral de stijgende complexiteit en het onzekere bouwklimaat in Brussel leiden tot hogere kosten.


Dat blijkt uit een studie van het ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis. De studie vergelijkt ieder jaar de bouwkosten in 44 belangrijke vastgoed- en infrastructuursteden in de wereld. Dit jaar stijgt Brussel van de 13de naar de 12de plaats ten opzichte van 2016.


Het gaat volgens Arcadis wat beter met de Brusselse bouwsector. Dat verklaart voor een deel de stijging van de kosten. Door de hogere marktvraag neemt de prijzenslag enigszins af. Die was al sinds de crisis van 2009 aan de gang.


Maar dat is niet het volledige plaatje. ‘De regelgeving in België wordt almaar complexer, wat de kosten voor bijvoorbeeld vergunningen en energiestudies doen oplopen. In 2018 moet de Belg bijna-energieneutraal gaan bouwen. Een goede zaak, die wel extra kosten met zich meebrengt’, benadrukt Rik Menten, business development director van Arcadis.


Echternach

Zeker in het Brusselse is bouwen moeilijk. Sinds jaren groeit de bezorgdheid omtrent de rechtszekerheid. ‘Projecten lopen het risico te verzanden in een processie van Echternach. Er zijn genoeg voorbeelden. Dit is ook aannemers en leveranciers niet ontgaan. Ze rekenen dat risico door in hun prijzen,’ aldus Menten.


Net als in 2016 prijkt New York bovenaan op de ranglijst. Op de tweede en derde plaats staan Hongkong en Genève, gevolgd door Londen.


De Britse hoofdstad zakt twee plaatsen: de devaluatie van het pond in de nasleep van het brexitreferendum zorgt voor een prijsdaling.


Brexit

In West-Europa behouden de financiële centra Frankfurt en Parijs respectievelijk hun achtste en negende plaats, verrassend dicht bij het niveau van de bouwkosten in Brussel. Frankfurt en Parijs worden genoemd bij de waarschijnlijke winnaars van de brexit.


Duizenden jobs van financiële instellingen in de City zullen mogemijk verhuizen naar die twee steden. Dat zou een boost moeten geven aan de bouwmarkt in die steden.


De ranking steunt op een data-analyse van de realisatiekosten van 13 types gebouwen. De kosten omvatten de aanneming, materialen, en andere dienstverlening zoals ontwerp en engineering. Het gaat om de loonkosten, de kosten van de bouwmaterialen en de wissekoersen.


Bron:

De Tijd


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag