Bouwen in Brussel steeds duurder en complexer


Brussel is wereldwijd opgeklommen tot de op elf na duurste stad voor bouwprojecten. Vooral de stijgende complexiteit en het onzekere bouwklimaat in Brussel leiden tot hogere kosten.


Dat blijkt uit een studie van het ontwerp- en consultancybedrijf Arcadis. De studie vergelijkt ieder jaar de bouwkosten in 44 belangrijke vastgoed- en infrastructuursteden in de wereld. Dit jaar stijgt Brussel van de 13de naar de 12de plaats ten opzichte van 2016.


Het gaat volgens Arcadis wat beter met de Brusselse bouwsector. Dat verklaart voor een deel de stijging van de kosten. Door de hogere marktvraag neemt de prijzenslag enigszins af. Die was al sinds de crisis van 2009 aan de gang.


Maar dat is niet het volledige plaatje. ‘De regelgeving in België wordt almaar complexer, wat de kosten voor bijvoorbeeld vergunningen en energiestudies doen oplopen. In 2018 moet de Belg bijna-energieneutraal gaan bouwen. Een goede zaak, die wel extra kosten met zich meebrengt’, benadrukt Rik Menten, business development director van Arcadis.


Echternach

Zeker in het Brusselse is bouwen moeilijk. Sinds jaren groeit de bezorgdheid omtrent de rechtszekerheid. ‘Projecten lopen het risico te verzanden in een processie van Echternach. Er zijn genoeg voorbeelden. Dit is ook aannemers en leveranciers niet ontgaan. Ze rekenen dat risico door in hun prijzen,’ aldus Menten.


Net als in 2016 prijkt New York bovenaan op de ranglijst. Op de tweede en derde plaats staan Hongkong en Genève, gevolgd door Londen.


De Britse hoofdstad zakt twee plaatsen: de devaluatie van het pond in de nasleep van het brexitreferendum zorgt voor een prijsdaling.


Brexit

In West-Europa behouden de financiële centra Frankfurt en Parijs respectievelijk hun achtste en negende plaats, verrassend dicht bij het niveau van de bouwkosten in Brussel. Frankfurt en Parijs worden genoemd bij de waarschijnlijke winnaars van de brexit.


Duizenden jobs van financiële instellingen in de City zullen mogemijk verhuizen naar die twee steden. Dat zou een boost moeten geven aan de bouwmarkt in die steden.


De ranking steunt op een data-analyse van de realisatiekosten van 13 types gebouwen. De kosten omvatten de aanneming, materialen, en andere dienstverlening zoals ontwerp en engineering. Het gaat om de loonkosten, de kosten van de bouwmaterialen en de wissekoersen.


Bron:

De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons