Belgische vastgoedprijzen dalen

De index voor Belgisch residentieel vastgoed is in het vierde kwartaal van 2013 met 1,1 procent gedaald ten opzichte van het vorige kwartaal. Op jaarbasis bedraagt de prijstoename een magere 0,2 procent. Dat meldt de federale overheidsdienst Economie op zijn website.

De index meet de inflatie op de markt voor residentieel vastgoed en dit zowel op de primaire markt (nieuwbouw) als op de secundaire residentiële markt (bestaande woningen). De cijfers werden vrijgegeven in het kader van een algemene Europese index, die Eurostat morgen publiceert.

Vooral de prijzen voor bestaande woningen gingen lager. De index voor bestaand vastgoed daalde van 108,14 punten in het derde kwartaal naar 106,39 in het vierde kwartaal van 2013. De sub-index voor nieuwe woningen laat nog een lichte stijging zien.

Edwin De Boeck, hoofdeconoom van de KBC Group, had de dalende trend twee jaar geleden al voorspeld. “We hebben toen berekend dat de Belgische woningmarkt met 10 procent overgewaardeerd is. Een van de oorzaken is de lage rente, die waarschijnlijk haar bodem heeft bereikt. De zachte landing is ingezet. Ik verwacht niet dat er hevige schokken komen op de woningmarkt. Dat is te danken aan de lichte conjunctuurverbetering. Maar forse prijsstijgingen zoals in het verleden zijn de volgende jaren niet meer aan de orde.”

Bron:
Trends

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons