Belgisch vastgoed weerstaat de crisis

Ondanks de crisis houdt de Belgische woningmarkt stand. De nominale prijs van de huizen steeg het voorbije jaar nog met 4 procent. Alleen op de villamarkt is de prijstoename volledig stilgevallen. Dat blijkt uit de cijfers die de federale overheidsdienst (fod) Economie vandaag bekendmaakte.

Voor een kwaliteitshuis (Q75 of ‘$referentieprijs) betaalt de Belg 239.000 euro of 4% meer dan in 2011. Met een inflatie van 2,6% is dat een lichte vooruitgang.

De referentieprijs van appartementen ligt met 240.000 euro net iets hoger. Ook in dit segment was er een stijging met 4%. Panden in beide vastgoedsegmenten verdubbelden de voorbije 10 jaar in prijs.

De referentieprijs van de villa’s en landhuizen bleef stabiel op 375.000 euro, maar in reële termen is dat een daling. In 10 jaar was er een lichte stijging met 25%. De mediaanprijs (Q50) van de bouwgronden steeg in 2012 met 2% tot 130 euro per vierkante meter.

Vlaanderen niet boven
Er zijn uiteraard regionale accentverschillen. De groeicijfers voor Vlaanderen zijn wat minder positief. De prijs van een huis steeg met 3% (250.000 euro), even snel als in Wallonië (179.500 euro). Brusselse huizen verwerkten een prijsstijging van 4% (430.000 euro).

Ook voor appartementen steeg de prijs in Brussel (267.200 euro) het meest uitgesproken met 7%. In Wallonië (196.106 euro) was er een stijging met 6%. Vlaanderen bengelt achteraan met 3% stijging (240.000 euro).

In Brussel kregen de villaprijzen wel een tik van 4%. De prijs in Vlaanderen (400.000 euro) steeg met 1%. Wallonië bleef stabiel op 305.000 euro.

De prijs van de gronden ging in Brussel met 10% achteruit (469 euro per vierkante meter). In Vlaanderen (190 euro) en Wallonië (58 euro) was er een stijging met 4 en 6%.

Primus Oost-Vlaanderen
Met een referentieprijs voor woningen van 285.000 euro blijft Vlaams-Brabant de duurste provincie in Vlaanderen. Maar in 2012 beperkte de prijstoename zich tot een karige 2%. De appartementenmarkt in Vlaams-Brabant was in betere doen: plus 4% tot een referentieprijs van 250.000 euro. Op de villamarkt bleef de prijsstijging onder het inflatieniveau steken. Bouwgronden werden wel nog fors duurder (+7 %).

De goedkoopste woningen zijn nog altijd in Limburg te vinden. In 2012 groeide de kloof nog met de andere provincie, want de prijstoename van 1% tot 210.000 euro was de laagste van alle Vlaamse provincies. Appartementen werden wel fors duurder: plus 6% tot 211.480 euro.

De Antwerpse residentiële vastgoedmarkt heeft een matig 2012 achter de rug. De referentieprijs dikte met slechts 2% aan tot 265.000 euro. Ook de prijstoename van appartementen bleef onder het inflatieniveau en de villaprijzen stagneerden. De bouwgrondprijzen zorgden voor een positieve uitschieter (+5 %).

Op de Oost-Vlaamse vastgoedmarkt stegen de prijzen sterker dan elders in Vlaanderen. Vooral in het segment van de appartementen onderscheidt Oost-Vlaanderen zich: in 1 jaar klommen de appartementsprijzen met 6% tot 249.600 euro.

Op een relatief kalme West-Vlaamse woningmarkt (7639 transacties tegenover 8195 in 2011 en 7969 in 2010) klom de referentieprijs 4% hoger tot 227.500 euro. Ook appartementen (+2 %) en vooral bouwgronden (+ 7%) werden duurder. Opvallend: op de dure Knokse vastgoedmarkt daalden de prijzen in alle segmenten. (H.B./L.V.)

Een gedetailleerd overzicht van alle prijzen en prijsevoluties van woningen, appartementen, villa’s en bouwgronden vindt u in de Trends Vastgoedgids van donderdag 25 april. Onder meer Antwerps schepen Rob Van de Velde, woningmarktonderzoekster Sien Winters, bouwondernemer Stephan Bostoen, architect Alfredo De Gregorio en projectontwikkelaar Bart Versluys laten ook hun licht schijnen over de lokale en nationale vastgoedmarkt. 

Bron:
Trends.be

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons