Belgisch vastgoed niet overdreven duur

In vergelijking met de rest van Europa is residentieel vastgoed in ons land nog steeds relatief betaalbaar en niet overprijsd. Dat concludeert Deloitte in de tweede jaargang van een studie naar de woningprijzen in 12 Europese landen.

Hoewel anderen gewag maken van een overwaardering van de vastgoedprijzen in ons land met 10 à 15 procent, komt de vastgoedafdeling van Deloitte tot een andere conclusie, vanuit de vergelijking met andere Europese landen.

In België werd in 2012 voor nieuwe woningen een gemiddelde prijs van 2.000 euro per m2 betaald. Daarmee bevindt ons land zich in de Europese middenmoot. Onder meer in Italië, het VK en Frankrijk wordt er nog steeds (een pak) meer betaald dan in ons land. De gemiddelde prijs per m2 is in Nederland, waar die in 2011 nog boven de Belgische lag, door een forse daling met ongeveer 7 procent, onder het Belgische gemiddelde gezakt. De goedkoopste landen waren in 2012 Hongarije en Polen - dat laatste land heeft ook het laagste aantal woningen per 1.000 inwoners.

De prijzen stegen bij ons met 3 procent tegenover 2011, en houden zo min of meer gelijke tred met de inflatie. In het VK (+13,5%) en Rusland (+11,1%) steeg de gemiddelde prijs het sterkst, maar ook in Duitsland was er een forse stijging met 9,1 procent. Al bij al blijft de prijs echter relatief laag liggen in Duitsland.

Ook qua betaalbaarheid van woningen in verhouding tot de gemiddelde brutolonen is België een middenmoter op de West-Europese markt, stelt de vastgoedafdeling van Deloitte. Een standaardwoning (verrekend naar 70 m2) kost bij ons minder dan vier keer een gemiddeld jaarloon. Enkel in Denemarken en Duitsland betaalt de koper relatief nog minder. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat de Belg gemiddeld relatief grote woningen koopt en daardoor toch aan hogere sommen komen.

Relatief het duurst in verhouding tot de lonen zijn Rusland, Frankrijk en het VK. Voor de landen die recenter bij de EU kwamen, verandert het plaatje: in absolute bedragen zijn de nieuwe woningen er nog goedkoop, maar in vergelijking met wat mensen verdienen, vallen ze duurder uit dan in veel West-Europese landen. (klik op grafiek voor vergroting)

Voorts is het nog interessant te zien hoe de totale schuldenlast voor de aankoop van woningen zich verhoudt tot het bbp van een land. Ook daar is ons land bij de middenmoot, met iets minder dan 50 procent. Het gemiddelde voor de EU is een schuldenlast voor woningen die 57,1 procent beloopt van het bbp. Uitschieters zijn Nederland en Denemarken, waar die totale schuldenlast groter is dan het bbp. Een gelijkaardig beeld is te zien als de schuld per hoofd van de bevolking wordt bekeken.

Dure steden
Het rapport gaat ook in op het prijsverschil tussen de duurdere steden en de gemiddelde prijs in een land. In Brussel, Antwerpen en Gent liggen de prijzen dan wel iets hoger dan het gemiddelde, dat verschil is nauwelijks het vermelden waard in vergelijking met de kloof in enkele andere landen. Zo liggen de gemiddelde prijzen in München en Moskou meer dan drie keer hoger dan het gemiddelde in respectievelijk Duitsland en Rusland. Ook de Londense binnenstad is een pak duurder dan de rest van het land.

Tegenover 2011 stegen de prijzen met name in Berlijn (+13,3%), de Londense binnenstad (+11,6%), Moskou (+11,3%) en Wenen (+9,7%). In Amsterdam daalden ze daarentegen met 7,3 procent. Toch blijft de gemiddelde prijs in de Nederlandse hoofdstad meer dan de helft hoger dan het landelijke gemiddelde.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons