Belgen zijn dol op technologie in de keuken

Het is niet omdat de Belgen wereldwijd bekendstaan voor hun heerlijke frietjes, dat ze zich onbetuigd laten in de rest van het culinaire universum. Integendeel: uit een onderzoek van OnePoll blijkt dat bijna de helft (49%) van de Belgen koken en goed eten als een van de voornaamste hobby’s beschouwt. Bovendien maken steeds meer Belgen gebruik van slimme toestellen en andere technologische snufjes, waardoor ze als volleerde “geconnecteerde chefs” moeiteloos switchen van het gasvuur naar de smartphoneapp.

• Belgen staan graag in de keuken: zo goed als de helft (49%) beschouwt koken en goed eten als een van de favoriete hobby’s.
 • Heel wat Belgen doen inspiratie op via sociale media: een derde van de ondervraagden (35%) kijkt wel eens op een foodblog, 16% onder hen gebruikt Facebook en 1 op 10 verkiest Instagram.
 • Meer dan de helft (56%) van de Belgen schuimt het internet af op zoek naar inspiratie om te koken.
 • Smartphones en tablets zijn nadrukkelijk aanwezig in de Belgische keukens.
 • Meer dan de helft van de ondervraagden (53%) meent dat digitale toestellen multitasking in de keuken vergemakkelijken, waardoor ze meer tijd hebben voor hun gezin, vrienden en familie. 

Online inspiratie opdoen
Graag kokkerellen is één ding, maar waar vind je goede recepten? De Belgen zijn mee met hun tijd en grasduinen via hun tablet of smartphone online en op sociale media. Uit het onderzoek blijkt dat een derde (35%) inspiratie vindt op foodblogs en meer dan de helft (56%) daarvoor al op gespecialiseerde websites keek. Maar ook Facebook en Instagram zijn in trek als inspiratiebron: respectievelijk 16% en 10% van de Belgen geeft aan een kijkje te nemen op die kanalen om ideeën op te doen.

De Belgen maken gretig gebruik van de nieuwste technologie om hun virtuositeit in de keuken aan te scherpen. De meerderheid (57%) is er dan ook van overtuigd dat het gebruik van digitale toestellen in de keuken hen helpt om hun leefruimte extra veelzijdig en functioneel te maken. 

1 op 5 keukentoestellen is verbonden met het internet
Het zal niemand verbazen dat de Belg gemiddeld vijf elektronische toestellen in de keuken heeft staan. We kunnen gewoon niet meer zonder. Dat verklaart ook waarom het Techonomic Index-onderzoek, dat eerder dit jaar door Samsung werd gepubliceerd, een duidelijke stijging vertoonde in de tijd die dagelijks besteed wordt aan het gebruik van elektronische huishoudtoestellen. Voor 2015 kwam dat neer op meer dan een uur per dag (1 uur en 6 minuten). 

Verder vertelt het onderzoek ons dat in de Belgische huishoudens gemiddeld één op vijf elektronische keukentoestellen verbonden is met het internet. Meer dan de helft van de ondervraagde Belgen (53%) vindt dat geconnecteerde toestellen hen helpen om meerdere dingen tegelijk te doen in de keuken. Op de vraag of die ‘slimme’ toestellen het reilen en zeilen in de keuken verbeteren, antwoordt meer dan 8 op de 10 (81%) volmondig “ja”. 

Koen Dekoning, woordvoerder Samsung België bevestigt: “Het gemak waarmee we via onze smartphone en verschillende slimme toestellen toegang krijgen tot informatie, luidt een nieuw tijdperk in: dat van de geconnecteerde chef. De Belgen zijn dol op technologie in de keuken, omdat het multitasking bevordert en koken eenvoudiger maakt.” 

De geconnecteerde huishoudtoestellen die het meest aanspreken
De vaatwasser die aanslaat wanneer je het vraagt, de oven die je waarschuwt wanneer je gerecht klaar is of de wasmachine die je vanop afstand bedient. Het zijn enkele voorbeelden van toepassingen die vandaag voorhanden zijn en het huishouden drastisch vergemakkelijken. Volgens het onderzoek zijn dit de geconnecteerde digitale toestellen die de Belgen het meeste aanspreken: • De wasmachine: precies één op twee Belgen vindt een wasmachine die problemen detecteert, diagnosticeert en de gebruiker via zijn smartphone waarschuwt het nuttigst. Een groot aantal (40%) kijkt ook uit naar een wasmachine die ze vanop afstand kunnen bedienen. 

De oven: iets meer dan 4 op de tien Belgen (44%) kiest dan weer voor een oven die via een app waarschuwt wanneer hij voorverwarmd is of wanneer de baktijd om is. 

Bron:
Habitos

Gerelateerde artikels

Slimme CO2-meter waarschuwt wanneer je moet ventileren!

Hoe goed is de binnenluchtkwaliteit bij je thuis, op kantoor of in de klas van je kinderen? Als jij dit ook een moeilijke vraag vindt, kan de Sense, de slimme CO2-meter van Renson, je wel een handje helpen. Hij waarschuwt je aan de hand van een kleurensysteem wanneer de binnenluchtkwaliteit achteruit gaat en het dus tijd is om de ruimte te verluchten.
Lees meer

Septische put: wanneer leegmaken?

Eigenaren of bewoners van een woning met septische put vragen zich vroeg of laat allemaal wel eens af wanneer en hoevaak die leeggemaakt moet worden. Een belangrijk, maar niet zo glamoureus onderwerp!
Lees meer

5 zaken die je nu moet doen in je tuin!

Vele mensen hebben van de lockdown geprofiteerd om de tuin in orde te brengen. Helaas was de droogte van de maand augustus niet ideaal voor onze gazon en planten. Dit zijn 5 zaken die u kan doen om uw groen paradijs weer tot leven te brengen!
Lees meer

Waar of niet waar: 4 mythes over airco!

Door de hittegolven van de laatste jaren kiezen steeds meer mensen voor een airco in huis. Een goede keuze? In de meeste gevallen wel, maar er zijn toch enkele aandachtspunten die in de gaten gehouden moeten worden… Wij analyseren 4 mythes!
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons