Als single een huis kopen? Zo doe je dat!

Laten we beginnen met slecht nieuws: de economische realiteit geeft aan dat je beter met zijn 2 bent als je een huis wil kopen. De gemiddelde leeftijd van een huis bij koppels is 34, terwijl dit bij singles op 38 ligt. Bovendien kan slechts 30% van de alleenstaande theoretisch gezien een gemiddeld appartement of huis kopen op de Vlaamse woningmarkt.

Een huis op je eentje haalbaar? 

Reken op € 214.000 al gemiddelde kostprijs voor een woning op de Vlaamse markt. Dat kan als single haalbaar zijn, maar is niet voor iedereen weggelegd. In de praktijk beschikt ongeveer 55% van de alleenstaande met kinderen en 44% zonder kinderen over een eigen woning.

Volgens de gegevens van Immotheker Finotheker leende de gemiddelde single in 2014 een bedrag van 135.612 euro, om daarmee een totaalproject (alle notaris- en registratiekosten inbegrepen) van 209.492 euro te financieren. Diezelfde single brengt eigen spaargeld in van 73.880 euro en heeft een gemiddeld netto-inkomen per maand van 2 230 euro. Hij of zij is – ook weer gemiddeld – 38 jaar.

Als single in het nadeel

Niet alleen moet je als single alles alleen financieren, je wordt ook gediscrimineerd op het vlak van woningfiscaliteit. Je draait immers ook op voor de forfaitaire gezinsbelasting, registratierechten, woonverzekeringen en woonkosten. Wil dit betekenen dat je je droom volledig aan de kant moet schuiven? Nee, wat je kan doen is alvast:

  • Zoek een woning in de stadsrand. Zo zit je dicht bij het bruisende leven maar betaal je een stuk minder.
  • Kies voor een compacte, praktische woning.
  • Een tuin is niet nodig als er voldoende groen in de buurt is.

Krijg de bank mee

Banken zijn de laatste jaren voorzichtiger geworden en vaak moet je tot 20% eigen vermogen hebben om te kunnen lenen. Vaak zijn ze ook niet erg happig op leningen van 30 jaar of langer. De volgende zaken kunnen je helpen om misschien toch een lening los te krijgen:

  • Laat iemand zich borg stellen voor je.
  • Een aanbeveling van je werkgever en een stabiel inkomen en werkverleden wil ook helpen.
Vang je bot bij de bank, weet dan dat het Vlaams Woningfonds misschien een oplossing kan bieden. Hier kun je terecht voor een sociale lening tot 100% van de aankoopprijs.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons