Als koppel een huis kopen: de belangrijkste aandachtspunten

Als je niets regelt…

Moest één van de partners komen te overlijden, dan is de ander geen erfgenaam als je niet gehuwd bent. De wettelijke erfgenamen zijn dan de ouders of broers of zussen. Zij kunnen we zeggen dat je er mag blijven wonen, maar dan ziet de overheid dit als een schenking en betalen ze erfbelasting. Zijn er al kinderen in het spel, minderjarig of niet, dan erven zijn de helft van de woning. Dit kan een ongemakkelijke situatie zijn, zeker omdat het eigendom dan tijdelijk onder het toezicht komt van de vrederechter.

Ongehuwd koppel

Ook ongehuwde koppels moeten langs de notaris om alles te regelen, al is het zeker bij deze koppels essentieel om duidelijke afspraken op papier te zetten. Vaak begint het al bij de eigen inbreng, die niet altijd hetzelfde is, maar wat bij een gehuwd koppel minder problemen schept. Als beide partners niet evenveel kunnen inbrengen dan kan een onderhandse lening een oplossing bieden. De eigen inbreng is dan gelijk, maar de ene partner leent de helft van de extra inbreng bij de andere partner. Gaat het koppel uit elkaar dan dient alles aan de andere partner terugbetaald te worden.

Wil je toch wat zekerheid inbouwen als ongehuwd koppel, dan kun je wettelijk gaan samenwonen. Er is dan een beperkt erfrecht van toepassing. De langstlevende krijgt automatisch het vruchtgebruik van de woning en inboedel. Deze kan er dan levenslang blijven wonen, zonder kosten aan de erfgenamen. De naakte eigendom behoort nog steeds tot de wettelijke erfgenamen. Willen jullie dit anders, dan stel je een testament op waarin je dit aangeeft. Wonen jullie al langer dan 3 jaar wettelijk samen en er is een overlijden, dan vervalt de erfbelasting.

Let wel, een testament is niet waterdicht. Partners kunnen dit onafhankelijk van elkaar wijzigen en kinderen kunnen niet buitenspel gezet worden. Beschermde erfgenamen krijgen steeds een welbepaald aandeel.

Aanvullen met een beding van aanwas

Bij ongehuwde koppels kan het testament aangevuld worden met een beding van aanwas. Een bijkomend contract waarin wordt vastgelegd dat de langstlevende de eigendom van het huis krijgt. Het is dan wel noodzakelijk dat jullie elk de helft van het eigendom bezitten en dezelfde levensverwachting.

Een beding van aanwas is waterdicht, maar duur. De langstlevende partner moet geen erfbelasting betalen, maar wel opnieuw de registratierechten. Vaak wordt een beding van aanwas dan ook geformuleerd als een optie.

Gehuwd koppel

Bij een gehuwd koppel is het allemaal net iets makkelijker. Daar kan een huwelijkscontract afgesloten worden zodat de helft van het huis naar de langstlevende echtgenoot gaat. Dit huwelijkscontract heeft voorrang op het erfrecht. Er is hier ook een fiscaal voordeel aan verbonden, want de langstlevende echtgenoot betaalt geen erfbelasting op de woning.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons