Aflossing woningkrediet valt wanbetalers steeds zwaarder

Wie zijn woningkrediet niet meer tijdig kan afbetalen, krijgt het steeds moeilijker om de put te dempen. Het gemiddelde bedrag per achterstallig contract liep in december op tot 36.398 euro, 14 procent meer dan in december 2012. Bovendien is het aantal achterstallige woningkredieten in een jaar tijd met 6 procent gestegen. Dat blijkt uit het maandelijks rapport van de Centrale voor Kredieten aan Particulieren.

De Centrale voor Kredieten aan Particulieren (CKP) verzamelt informatie over alle woon- en consumentenkredieten die particulieren in ons land aangaan voor louter privégebruik. Elke maand brengt de CKP verslag uit over de wanbetalingen, meer specifiek over de vraag hoe de achterstallen in de woon- en consumentenkredieten evolueren. 

Het aantal kredietnemers dat de lening niet meer kan terugbetalen is in december 2013 jaar op jaar licht gestegen met 3,4 procent. 341.416 Belgen kampen nu met een betalingsachterstand van ongeveer drie maanden. Al die mensen belanden op de zogenaamde 'zwarte lijst', wat betekent dat ze nauwelijks nog een lening kunnen aangaan. Op het totale aantal kredietnemers kampt 5,5 procent met een betalingsachterstand.

Woonkredieten
Al sinds begin 2013 overstijgt de totale betaalachterstand in de woonkredieten ruim 1 miljard euro. In december 2013 liep de totale achterstal in woonkredieten op tot 1,17 miljard euro , een stijging met ruim 21 procent tegenover december 2012.

Tegenover december 2012 steeg het aantal achterstallige hypothecaire kredieten met 6 procent.

Het gemiddelde bedrag van de achterstal in het woonkrediet kwam in december 2013 uit op 36.398 euro , tegenover 31.841 euro in december 2012. Als particulieren kampen met een achterstand van drie maanden, zeggen de meeste banken het krediet op waardoor ook alle toekomstige aflossingen in één keer opeisbaar worden. Dat verklaart waarom het gemiddeld bedrag per achterstallig contract zo hoog is. 

De cijfers bevestigen nog maar eens dat particulieren, die al een achterstal hadden, die alleen nog zien oplopen. Voor die categorie wordt het steeds moeilijker om de put te dempen.

'De oorzaak voor die oplopende achterstallen ligt niet in de mindere kwaliteit van de huidige kredietverleningen. Het probleem betreft meer dan vroeger de oudere kredieten', zegt Peter Neefs, diensthoofd van de CKP. Daarmee erkent hij impliciet dat banken nu voorzichtiger zijn geworden vooraleer ze een hypothecaire lening toestaan.

Daling nieuwe hypothecaire leningen
Neefs wijst er verder op dat er vooral in de tweede helft van 2013 veel minder nieuwe woningkredieten werden afgesloten. 'Tegenover vorig jaar gaat het om een daling van 8 procent, maar die daling doet zich uitsluitend voor in de tweede jaarhelft', aldus Neefs. 'Wellicht zijn de banken voorzichtiger geworden en is er ook minder vraag naar nieuwe woningkredieten. Het is ook mogelijk dat er minder herfinancieringen werden afgesloten '

Consumentenkredieten
Het totale bedrag dat niet tijdig is afgelost voor consumentenkredieten liep eind december op tot 1,78 miljard euro. Onder de consumentenkredieten vallen leningen op afbetaling, verkopen op afbetaling en kredietopeningen. Omdat het om kleinere bedragen gaat, is het ook logisch dat de gemiddelde achterstal per contract 'maar' 3.793 euro bedraagt.

Steeds meer Belgen stappen ook naar de rechtbank om daar een collectieve schuldenregeling aan te vragen. Zo krijgen ze de kans hun schulden beetje bij beetje af te betalen onder toezicht van de rechtbank. Het aantal lopende procedures steeg tegenover vorig jaar met bijna 6 procent, terwijl het aantal nieuwe aanvragen voor een collectieve schuldenregeling met bijna 10 procent toenam.

Bron:
De Tijd

Gerelateerde artikels

Hoeveel verdient je bank op je hypothecaire lening?

Weet je echt hoeveel je hypothecair krediet kost? Wanneer je een lening onderschrijft, vergoedt de bank zichzelf voor haar diensten en om het risico op wanbetaling te compenseren. Deze marge heeft zijn weerslag op je rentevoet, die je kan onderhandelen met je bankier. Ontdek hoeveel je bank verdient aan je hypothecaire lening en hoe je betere voorwaarden onderhandelt.
Lees meer

Zonnepanelen ook in 2021 rendabel!

Groene energie is een blijver. Ook in 2021 levert investeren in zonnepanelen een positieve bijdrage aan zowel het klimaat als je portefeuille. Zo zijn er vanaf dit jaar opnieuw subsidies voor nieuwe installaties en kan het wegvallen van de terugdraaiende teller je financieel voordeel opleveren, aangezien het prosumententarief in dat geval ook wegvalt!
Lees meer

Onderhoudstips: maak je terras klaar voor de lente!

De lente is in het land. Kan je terras na de winter nog een opknapbeurt gebruiken vooraleer je er lekker kan vertoeven? Dan is een grondige reiniging geen overbodige luxe! Met deze tips geniet ook jij in geen tijd van de heerlijke lentezon!
Lees meer

Dit moet je weten over de nieuwe regels rond woonkwaliteit in Vlaanderen!

Sinds 1 januari laatstleden geldt er in Vlaanderen een nieuw decreet rond de kwaliteit van woningen. Dat is onder andere van belang als je een woning (ver-)huurt. Wat moet je daarvan weten? Wat riskeer je als een woning verhuurt die niet aan de normen voldoet?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons