Afhakende koper krijgt de rekening


Huizenbezitters steeds vaker naar rechter vanwege afgeketste verkoop  

  
In een dalende woningmarkt kan het maanden tot jaren duren voor er een nieuwe koper is gevonden. In de tussentijd wordt het huis minder waard. - Rob de Haan, verkoopjevordering.nl

Huizenbezitters pikken het niet langer dat een koper zich op het laatste moment terugtrekt. Gedupeerde verkopers zijn steeds vaker bereid veel tijd te steken in het verzamelen en het rond krijgen van het bewijs van de geleden schade. Dit blijkt uit een analyse van het online platform verkoopjevordering.nl. Het aantal huizenverkopers dat als gevolg van een afhakende koper zijn vordering bij het platform te koop aanbood, steeg de laatste zeven maanden met 19 procent. In de laatste zeven maanden van vorig jaar ging het nog om 181 gevallen. In de eerste zeven van dit jaar waren dat er al 216. 
Volgens Rob de Haan van verkoopjevordering.nl is de stijging een gevolg van de dalende huizenmarkt. “Ook weten steeds meer mensen hoe ze na een mislukte verkoop de geleden schade kunnen claimen. Daarnaast wijzen makelaars huizenverkopers actiever op de mogelijkheden om de boeteclausule in het koopcontract in te roepen.”

In de meeste gevallen beginnen gedupeerde huizenverkopers een gerechtelijke procedure of bieden ze de ontstane vordering te koop aan bij een bureau dat daarin gespecialiseerd is. Ze doen dan afstand van hun vordering tegen een overeen te komen bedrag. Voordeel is dat ze binnen drie dagen het geld op hun rekening ontvangen.

Jaarlijks worden er zo’n 120.000 huizen verkocht. Daarvan haken naar schatting 2 tot 2,5 duizend kopers af nadat ze het koopcontract hebben ondertekend. Dit betekent een aanzienlijke schadepost voor huizenverkopers als gevolg van waardeverlies van het huis en dubbele hypotheeklasten. Rob de Haan: “De verkopende partij lijdt onder meer schade door een lagere verkoopopbrengst van het huis in de toekomst. In een dalende woningmarkt, waar we nu in zitten, kan het maanden tot jaren duren voor er een nieuwe koper is gevonden. In de tussentijd wordt het huis minder waard. Die waardevermindering zal de rechter meenemen in de bepaling van de totale geleden schade.”

Een koper die afhaakt is wettelijk verplicht de schade aan de verkoper te vergoeden. Deze verplichting komt voort uit het 10 procent‐boetebeding dat is opgenomen in het koopcontract. Toch betekent dit lang niet altijd dat een gedupeerde verkoper het volledige bedrag krijgt. Vaak wil of kan de afhakende koper niet betalen. “De rechter kijkt naar de daadwerkelijk geleden schade, die kan aanmerkelijk lager uitvallen”, aldus De Haan.

Bron:
http://www.metronieuws.nl/nieuws/afhakende-koper-krijgt-de-rekening/bOXkis!rGe2uEYdEQYrTqkCfB82AABij Oximo gebeurt de toewijs binnen een duidelijk juridisch kader en met de nodige garanties voor de kopers (zie hierover meer in mijn vorige blog over MVO bij Oximo via de unieke knop “kopersbescherming” in de pandfiche http://www.oximo.be/nl/over-oximo/blog/p/detail/maatschappelijk-verantwoord-ondernemen-bij-oximo-via-de-unieke-knop-kopersbescherming-in-de-pandfiche ). Zo wordt er toegewezen op basis van een uitgebreid en volwaardig online dossier van het pand die de kandidaat-koper maximaal informeert en op voorwaarde van betaling op de derdenrekening van Oximo van een eerste deel van het voorschot tot beloop van 3.03% van de toegewezen prijs en dit binnen de 7 kalenderdagen. Op deze manier wordt de kans dat de koper nadien toch nog afhaakt nog kleiner.

 


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag