9 aanpassingen in huis die eigenlijk niets waard zijn

Van plan om in de nabije toekomst je huis te verkopen? Laat je het hoofd dan niet zot maken. Sommige zogenaamde opwaarderingen zijn de moeite echt niet waard en geven zelden een goeie return on investment. Of ze zorgen er zelfs voor dat je huis minder waard wordt. Want wat jij wil, is daarom niet wat de toekomstige eigenaar wil. Deze 9 investeringen zijn stiekem toch geen opwaarderingen.

1. Wijnkelders en thuisfitness
Een wijnkelder in je huis installeren is natuurlijk leuk. Het geeft een gevoel van luxe en zorgt ervoor dat je van overal in de wereld topwijnen kan verzamelen. Je kan ze dan ook uithalen op leuke feestjes. Maar de ruimte die je verliest aan een wijnkelder is niet min. En de installatiekost ook niet laag. Hetzelfde geldt voor een fitness bij je thuis. Voor jou is dit misschien de ideale oplossing, maar het is niet gezegd dat een potentiële koper hier meer voor gaat betalen. De meeste mensen hebben al wel ergens een fitnessabonnement, en lopen voor een goeie fles wijn gewoon even naar de winkel.

2. Dure keukens en badkamers
Je laten gaan aan luxe wanneer je een nieuwe keuken of badkamer installeert is natuurlijk gemakkelijk. Maar verwacht vooral niet dat je dat geld er terug uit haalt wanneer je verkoopt. Is je keuken of badkamer versleten? Geef ze hoogstens een nieuw likje verf of een paar nieuwe handvaten en rekjes, maar meer ook niet.

3. Zwembaden
Is een zwembad hier werkelijk de investering waard? Het probleem is hier vooral dat de investering en de onderhoudskosten zo hoog zijn. En dat het maar een paar dagen per jaar zwembadweer is hier. Het maakt je huis er wel aantrekkelijker op voor potentiële kopers, maar de investering en het verlies aan ruimte in je tuin maken het toch minder interessant voor jou als verkoper. Je bent allicht zelfs beter af met het verkopen van “de mogelijkheid en ruimte om een zwembad te plaatsen” wanneer je een koper hebt die daarin geïnteresseerd is. Vraag jezelf eens af waarom je tot nu toe nog geen zwembad geïnstalleerd hebt?

4. Een kamer verwijderen
Elke renovatie die het beschikbare aantal kamers inperkt, is een slechte renovatie. Je living vergroten ten koste van die kleine slaapkamer vooraan het huis is dus absoluut not done. En dat geldt ook voor parkeerplaats, wanneer je in een buurt woont waar er maar beperkte parkeerplaatsen beschikbaar zijn.

5. Je woonst overpersonaliseren
Je hele huis in een knaloranje kleur verven? We raden het je dezer dagen sowieso niet aan, en nog minder wanneer je het wil verkopen. Alle dure renovaties die een grote impact hebben op je woning en te veel jouw unieke stijl benadrukken, kunnen potentiële kopers afschrikken.

6. Eigenzinnige kenmerken
En laat die geheime, verborgen kamers ook maar achterwege. Mensen hebben schrik van spookhuizen. Ga ook niet voor muurbedden of een badkuip in de slaapkamer. Het enige wat de mensen zien is een nat tapijt, een stofverzamelaar en een potentieel object om over te struikelen in het donker.

7. Ingebouwde kasten en boekenrekken
Bijkomende opslagruimte staat hoog op het verlanglijstje van kopers, maar ingebouwde tv-kasten en boekenrekken niet. Mensen hebben hun eigen meubels, of verkiezen iets wat meer hun smaak is. Ze willen geen constante herinnering aan jou en jouw interieur in hun nieuwe woonst. Ze verkleinen trouwens ook de kamer doordat de muren meer naar binnen worden geplaatst.

8. Exterieur van je woning
Mensen geven soms duizenden euro’s uit aan speciale verf, de meest verrassende gevels of aparte texturen voor hun woning, om dan te zien dat de marktwaarde toch gedaald is omdat het geheel niet past in de omgeving waarin het huis staat. Denk aan zeer moderne woonsten in een straat vol klassieke rijhuizen. Dit schrikt potentiële kopers af.

9. Niet-goedgekeurde en vergunde renovaties
Doe je toch een renovatie aan het kader of de fundamenten van je huis? Vergeet dan zeker de vergunning niet. De vergunning achteraf bekomen (wanneer je gaat verkopen) kost je namelijk veel meer dan als je het meteen in orde brengt. Om nog maar te zwijgen over de tijd die er dan moet overgaan, kostbare tijd die de koper misschien niet heeft.

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer

Uitzonderlijke situaties bij het verkopen van je huis

Voor je aan de verkoop van een huis begint, moeten de fundamenten van het proces eerst en vooral goed zitten. En de fundamenten van de verkoop beginnen met de situatie van de eigenaar
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons