Aanbouw of veranda? Maak de juiste keuze!

Stel: je kocht 5 jaar geleden je droomwoning met je partner en intussen werd er flink gewerkt aan gezinsuitbreiding. Je fantastische woning wordt te krap, maar jij weet van aanpakken en dus ga je uitbreiden. Liggen in de weegschaal: een aanbouw en een veranda. Hier zijn de verschillen...

Doe mij maar eenheid! Of contrast?

Vrienden en familie merken heus wel dat er ten huize flink met bakstenen werd gesleurd, maar feit is wel dat een aanbouw praktisch onopmerkelijk kan opgaan in de rest van je woning. Je creëert eenheid door bv. dezelfde vloer als in het ‘oude’ gedeelte te leggen, de muren hetzelfde likje verf te geven… 

Durf je contrasteren? Ook dat lukt met een aanbouw, al brengt een veranda je wel een stapje verder. De vorm en structuur van een glazen veranda zorgen voor een heel duidelijke afscheiding van je woonst. 

Traaaaag of snel?

Architect, metser, dakwerker… bij een aanbouw werk je meestal met verschillende aannemers, deze uitbreidingsvorm durft m.a.w. wat meer tijd te vragen. Want, de metser zit eigenlijk nog maar halfweg terwijl de stukadoor al met pleisterspaan klaarstaat, de vloerder zit op hete kolen maar de chauffagist net niet… 

Een gouden tip: plan, plan, plan, herplan, plan, plan, plan en ontwikkel stalen zenuwen. Bij het plaatsen van een veranda daarentegen werk je samen met één leverancier. Trouwens nog een hoera aan het adres van de veranda, bij fouten is er maar één verantwoordelijke. In het geval van de aanbouw ontstaat er wel eens een “zwarte piet doorspeel”-rondje. 

Wakosta?

De prijs van een aanbouw en een veranda zijn aan elkaar gewaagd, maar door de band kan je stellen dat een aanbouw ietsje duurder uitkomt omdat er samengewerkt wordt met meerdere partijen. Voor minimaal comfort reken je voor beide uitbreidingsvormen tussen de 1000 en 1800 euro per vierkante meter. 

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons