17 maart 2019

Weet jij hoe je het elektriciteitsverbruik van je huishoudtoestellen berekent? Het is eenvoudig en kan ervoor zorgen dat je uitgaven dalen.

Eerst en vooral: Het verbruik van een elektrisch apparaat wordt uitgedrukt in kilowattuur (kWh).

Welk vermogen?

Om het elektriciteitsverbruik van een elektrisch apparaat te kennen, moet je eerst het vermogen ervan achterhalen. Dat wordt meestal uitgedrukt in watt. Het vermogen van een wekker is dus bijvoorbeeld gemiddeld 10 watt, terwijl een moderne stofzuiger gemiddeld tussen 500 en 900 watt opwekt. Een ouder model kan trouwens een nog veel hoger vermogen hebben, tot meer dan 2.000 watt zelfs.

Hoelang gebruiken?

Het vermogen van een elektrisch apparaat weten, is natuurlijk niet voldoende om het jaarlijkse verbruik ervan te kennen. Om dit te achterhalen, bereken je de gebruiksduur per dag of per week, afhankelijk van het apparaat, en vermenigvuldig je dit cijfer met 365 of 52. Een wekker wordt bijvoorbeeld 24 uur per dag gebruikt (dus 24 x 365 = 8.760 uur per jaar) maar een stofzuiger maar een 3-tal uur per week (dus 3 x 52 = 156 uur per jaar).

Hoeveel besparen?

Nu kan je het jaarlijkse verbruik van de verschillende elektrische apparaten in je woning vergelijken. Om dit te doen, vermenigvuldig je het wattage in watt met het aantal uren van jaarlijks gebruik en deel je dat getal door 1.000. In ons voorbeeld verbruikt de 10 watt-wekker die permanent aanstaat dus 87,6 kWh/jaar tegenover 78 kWh/jaar voor een stofzuiger van 500 watt die 3 uur per week wordt gebruikt.

Met deze berekening kan je ook een schatting maken van de besparing die het vervangen van een ouder apparaat je zou kunnen opleveren. In dit specifieke voorbeeld zou een oude stofzuiger van 2.400 watt 374,4 kWh/jaar verbruiken: 296,4 kWh/jaar meer dan een moderne stofzuiger van 500 watt. Stof om over na te denken.

Bron
Immovlan

OXIMO Dé 1% makelaar
Wij verkopen ook uw eigendom aan 1% commissie (excl.btw) Contacteer ons voor meer informatie!

Twitter Facebook

VERKOOP AAN SLECHTS 1%! VRAAG NU JE SCHATTING!

Wist je dat je bij Oximo verkoopt voor slechts 1%? Geen verkoop = geen kosten! Denk je eraan je woning of grond te verkopen, maar zou je graag eerst een idee hebben van de waarde? Vul dan het contactformulier in en onze vastgoedexpert zal hiervoor vrijblijvend bij je langskomen.

Contacteer mij voor schatting

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag