Zo bereken je oppervlaktes met Google Maps

Je hebt vast al wel eens de oppervlakte van je tuin of een ander terrein ‘berekend’ aan de hand van een paar ferme stappen van – bij benadering – één meter. Voor een meer accurate opmeting gebruik je echter beter een technologisch hulpmiddel, zoals de Area Calculator Tool. Met deze originele toepassing van Google Maps hoef je de deur zelfs niet meer uit.

Voor het opmeten van afstanden heb je eigenlijk geen speciale tool nodig: deze functie zit sinds enige tijd standaard in Google Maps, onder de rechter muisknop. Het programma Google Earth biedt met zijn Liniaal een vergelijkbaar meetinstrument. Dat omvat ook een functie om oppervlaktes en omtrekken te berekenen, maar daarvoor moet je dan wel de Pro-versie van de software installeren. Goed nieuws: die uitvoering is begin dit jaar gratis geworden, terwijl je er voorheen ruim € 300 voor moest neertellen. Meer info en een gratis licentiecode voor Google Earth Pro vind je hier.

Installeer je liever geen softwarepakket van 120 megabyte op je computer, dan biedt de Area Calculator Tool een prima online alternatief. Zoom op de gebruikelijke manier in op een plek naar keuze (je eigen achtertuin bijvoorbeeld) en klik met de muis op elk hoekpunt, totdat het hele terrein is omlijnd. De rode ballonnetjes op de hoekpunten kan je naderhand nog verplaatsen, om de selectie te verfijnen. Onder het kaartje verschijnt vervolgens zowel de oppervlakte in vierkante meter als de omtrek van het gebied in meter.


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag