Tips voor een geslaagd terras

Een ideaal terras voldoet aan al je wensen. Dat is duidelijk. Maar wat zijn die wensen? Iets om over na te denken… en op te schrijven. Niet in één keer, maar vul het lijstje aan gedurende verschillende weken, of zelfs maanden. Zo is de kans klein dat je iets vergeet en heb je uiteindelijk een mooi overzicht. Ik som enkele punten op waarbij je best even stil staat.

Het terrasontwerp
Daar start het mee. Ontwerpen begint met vorm, volume en materiaal. Zorg ervoor dat de vorm niet te opvallend is, en dat hij mooi aansluit bij de omgeving. Kijk naar de lijnen van je huis, van je tuin en van het landschap rondom. De juiste grootte is een moeilijke. Veel te veel terrasbouwers maken hun buitenzitplaats veel te klein. Beredeneer vooraf heel goed de hoeveelheid stoelen en tafels, ligbedden en bloempotten, barbecues en speeltuigen die op je terras hun plaatsje zullen opeisen. Reken voldoende bewegingsruimte er tussen en je zal zien dat als je deze oefening gemaakt hebt, je vaak ruimer uitkomt dan je voor ogen had. Vaak wordt er toch aan ruimte geknabbeld, omdat het budget de (juiste) grootte niet toelaat. Laat je daar niet aan vangen, gebruik desnoods een goedkoper materiaal om je terras uit te voeren. Verschillende klanten hebben de eerste jaren na hun tuinrealisatie hun tuinstoelen op een grintbed geplaatst, omdat er nog geen budget was voor de (definitieve) terrasverharding. Hun wachten werd beloond, want nu hebben ze én het materiaal van hun dromen, én de juiste grootte van hun terras.

Ontwerpen wil ook zeggen dat je op voorhand bezint over welke functies je aan je terras wilt geven. Enkel voor zonnekloppers? Enkel als dansvloer bij feestjes? Enkel voor zalig lang met vrienden te tafelen of een gezellige mix van dat alles en nog veel meer?

De terrasligging

Ook al heeft je terras de juiste grootte, en is het uitgevoerd met de mooiste materialen, het succes ervan hangt voor een groot deel af van de juiste ligging. Laat je hierbij adviseren door een tuinontwerper als je het niet zelf ziet zitten…Zorg ervoor dat je voldoende zon en schaduw hebt (parasols, pergola…), voldoende overzicht of juist beslotenheid (schermen van vlechtwerk, hagen, beplantingsstroken tegen inkijk), voldoende bereikbaar vanuit de woning of juist ver weg en verborgen tussen de beplanting…

Het terrasmateriaal

Tuinterrassen heb je in oneindig veel materialen. Probeer het simpel te houden, en kijk vooral naar de materialen die je al in je tuin of in je huis gebruikt hebt. Zorg voor een mooie samenhang, maar bekijk het ook zeer praktisch. Een houten terras in volle schaduw kan bijvoorbeeld nogal glad uitvallen, met alle gevolgen vandien. Een terras van kasseien met een brede voeg van split kan nefast zijn voor je dure naaldhakken. En het zitje van dolomiet dat je dicht bij huis hebt gemaakt kan binnenshuis voor troep zorgen van de steentjes die aan de schoenen blijven plakken.

De terrasuitvoering

Zorg voor een degelijke fundering. Heb je aan waterafvoer gedacht? Grote terrassen kunnen veel water vangen bij felle regenbuien. Dat water moet snel en efficiënt kunnen weglopen. Houd rekening met leidingen voor elektriciteit en eventueel water. Een buitenkraantje aan het terras kan heel handig zijn. Als je terrasoppervlakte wat groter is, en het bestelde materiaal in verschillende verpakkingen komt, is het aan te raden bij het leggen van de tegels of klinkers om uit verschillende pakken te nemen en zo een mengeling te maken. Vaak heb je een subtiel kleurverschil tussen de verschillende paletten en door ze te mengen gaat dat helemaal niet opvallen. Zorg voor uitzetvoegen als je werkt met bijvoorbeeld gepolierde beton.

Een goede tip die ik al meerdere keren heb toegepast en die ik ook vond op internet: als je in fases wil werken (lees: niet voldoende budget om alles in één keer uit te voeren) graaf dan het bed voldoende diep uit zodat het voorlopige, goedkope materiaal (meestal grint) kan dienen als fundering voor het uiteindelijke materiaal.

Hulpmiddelen

Tot zover de ‘hardware’. Om een terras gezellig te maken, heb je een boel hulpmiddeltjes die bepalend zijn voor het karakter:

1. Tuinmeubels
Oneindig veel keuze… Combineer het zitcomfort met het esthetische en met je budget. Zorg ook voor opbergruimte tijdens de wintermaanden. Zo niet, schaf je best meubels aan die ook in de winter zonder veel slijtage kunnen blijven buiten staan. 

2. Tuinverlichting
Goede tuinverlichting geeft zeker een meerwaarde aan je terras, omdat je zo nog lang kunt nagenieten als de zon is gaan slapen. Staar je niet blind op al de verschillende, vaak zeer mooie armaturen, maar kies eerst de plaatsen die je verlicht wilt hebben, vraag dan advies aan lichtspecialisten hoe je dit best uitvoert, en kies dan voor het armatuur dat niet echt opvalt. Als je verlichting heel functioneel kiest, past het plaatje meestal wel. Zorg er ook voor dat het licht nooit in je ogen schijnt, wat dat is zeer irritant.Verlichting hoeft niet altijd elektrisch. Kaarsen, fakkels en vuurhaarden zijn ook mooie sfeerbrengers. 

3. Bloempotten
Wat bloemetjes op je terras kunnen heel aangenaam zijn, maar zorgen altijd voor extra werk. Daar moet je je heel goed van bewust zijn, anders is het meer nadeel dan voordeel. Als het terras dicht bij de woning ligt, vind je er almaar vaker potten met kruiden en zelfs met groenten. Handig, speels en ook decoratief. Je kunt met zowel de bloemen als de potten aardig wat kleur brengen. Hiermee moet je niet overdrijven als je jouw terras vooral ziet als een oase van rust. Te veel kleur kan juist onrust brengen.

En dan uiteindelijk, los van ontwerp, materiaalkeuze en tierlantijntjes… De juiste sfeermakers. Zorg voor het juiste gezelschap waarmee je gegarandeerd supergezellige herinneringen kan maken. En geniet er van!

Bron: ATTB

Gerelateerde artikels

Een pelletkachel plaatsen: hoeveel kost dat?

Steeds meer mensen vallen voor een pelletkachel! Zuinig, redelijk ecologisch, performant en gemakkelijk in gebruik, het is voor veel mensen een goede keuze als bijverwarming. Sommigen, zoals ik, maken er zelfs hun hoofdverwarming van! Maar hoeveel kost een installatie?
Lees meer

Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Vanaf 1 maart 2021 worden de huidige energielabels voor elektrische toestellen strenger: de labels A+++, A++ en A+ verdwijnen. Je vindt de nieuwe labels al vanaf 1 november 2020 op sommige apparaten in de winkel. Waarom veranderen ze? En wat verandert er precies?
Lees meer

Mag je (ver)bouwen op zon- en feestdagen?

Timmer je momenteel aan je droomhuis? Fijn! Dan wil je natuurlijk dat je nieuwe stek zo snel mogelijk in orde is. En dus benut je elk vrij moment om te klussen. Maar mag dat eigenlijk wel op een zondag? En wat met feestdagen? Het is niet meer dan normaal dat je je verbouwingswerken of de bouw van je huis zo snel mogelijk achter de rug wilt hebben. Zelfs al moet je daarvoor elke zondag en elke andere vrije dag die je hebt aan de slag op de werf. Maar niet te vergeten: in België bestaat er zondagsrust. Mag je dan zomaar boren en timmeren op zon- en feestdagen? Het woord zondagsrust zegt eigenlijk al genoeg: op zondag moet je rusten. Maar dat betekent niet dat je geen werken mag uitvoeren, want de zondagsrust heeft voornamelijk betrekking op werknemers. Je aannemer om een extra inspanning vragen op een zondag of op een feestdag, dat kan dus niet.
Lees meer

Heb je een stedenbouwkundige vergunning nodig voor een tuinhuis?

Veel mensen stellen zich deze vraag niet bij het installeren van een tuinhuisje. Het goede nieuws is dat je in veel gevallen inderdaad vrijgesteld bent van een vergunning. Toch zijn er beperkingen…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons