Strengere energielabels vanaf maart 2021: dit verandert er!

Energielabel


Elektrische apparaten zoals koelkasten, diepvriezers, (vaat)wasmachines, elektronische schermen, … krijgen standaard een energielabel zodat je weet hoe zuinig of energieverslindend ze zijn. Het label werd in de jaren negentig geïntroduceerd met kleurcodes van groen tot rood en scores van A tot G. Later werden ook nog A+++, A++ en A+ toegevoegd. “Dit oude schaalsysteem loopt tegen zijn limiet aan. Het laat niet meer toe om huishoudtoestellen nog energiezuiniger te maken. De labels worden aangepast om de kakofonie een halt toe te roepen”, zegt Simon November van Test Aankoop in Het Laatste Nieuws.

Van A tot G in plaats van A+++ tot GDe Europese Commissie heeft besloten om tegen maart 2021 een nieuw energielabel in te voeren. Het nieuwe systeem zal terug van A tot G lopen en moet voor meer duidelijkheid zorgen. De plustekens achter de A zullen dus verdwijnen. Fabrikanten moeten het nieuwe label vanaf 1 november 2020 laten aanbrengen op hun toestellen. Hierdoor zal je in het najaar het nieuwe energielabel al op sommige producten zien, samen met het oude label. Ga je een nieuw toestel kopen? Wees dan bij je aankoop aandachtig voor de etikettering want sommige producten zullen voorlopig twee labels hebben.

Strengere criteria


Daarnaast worden ook de criteria strenger. Een koelkast die vandaag een A+++-score krijgt, kan vanaf 1 maart 2021 onder label B of C vallen. Initieel zal geen enkel toestel het A-label krijgen. Die categorie is bedoeld voor apparaten die energiezuiniger zijn dan de toestellen die vandaag al op de markt zijn. Door deze verstrenging lijkt het alsof een toestel opeens minder energiezuinig is, maar dat is slechts schijn.

Bron
Livios

Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag