Premies veranderen: investeer dit jaar nog in je bouwschil

Ben je van plan om je dak te isoleren? Of wil je je gevel renoveren én tegelijk je ramen vervangen? Dan laat je de werken best nog dit jaar uitvoeren. De Vlaamse overheid schroeft vanaf 2017 de vele individuele energiepremies fors terug, terwijl de lucratieve combipremie voor muur- en glasisolatie (tot 2.100 euro) plaats maakt voor een totaalrenovatiebonus.

Vlaanderen wil totaalrenovaties stimuleren. Daarom worden de vele individuele energiepremies vanaf volgend jaar teruggeschroefd en komt de nadruk te liggen op het totaalplaatje. Voor het berekenen van de totaalrenovatiebonus zijn er zeven categorieën van investeringen: dak, beglazing, muur, vloer, warmtepomp, zonneboiler en ventilatie.

Combineer je binnen de vijf jaar drie categorieën, dan krijg je vanaf 2017 een bonus van 1.250 euro, bovenop de individuele energiepremies. Combineer je ze alle zeven, dan krijg je 4.750 euro extra.

Masterplan

Wat dat voor jou betekent? To Simons, directeur van de vzw Centrum Duurzaam Bouwen: “Wie individuele investeringen plant, zoals dak- of spouwmuurisolatie of het vervangen van de ramen, laat de werken best dit jaar nog uitvoeren. Voor grotere renovaties is de tijdsdruk minder groot, omdat je vanaf volgend jaar geniet van de totaalrenovatiebonus.” 

“Ik raad wel aan om sowieso te investeren met het oog op de toekomst, en dat aan de hand van een masterplan. Je doet beter één ding goed, dan drie halve investeringen”, voegt Simons er aan toe. “Denk er ook aan dat de premies op termijn wegvallen en plaats maken voor verplichtingen, zoals bij nieuwbouw.” 

Bron:
Hebbes


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag