Is wonen in de stad nog betaalbaar?

Antwerpen op kop


Antwerpen is in 2018 opnieuw koploper op vlak van jonge stadsvluchters: maar liefst 8.183 gezinnen met ouders tussen 28 en 39 jaar ruilden de grootstad in voor een randgemeente, terwijl er maar 4.780 de omgekeerde beweging maakten. In Gent verlieten vorig jaar zelfs 2.183 meer jonge gezinnen de stad dan dat er introkken: het hoogste aantal in tien jaar. Maar ook in Leuven, Mechelen, Roeselare, Kortrijk, Turnhout en Oostende neemt de stadsvlucht toe. In steden als Hasselt, Genk en Brugge doet zich dan weer een dalende trend voor. In Aalst en Sint-Niklaas komen er zelfs meer jonge gezinnen bij dan dat er vertrekken.

Onbetaalbare woningprijzen


De voornaamste reden van die stadsvlucht? De hoge woningprijzen. “Jonge koppels wonen graag in de stad, zowel voor de bereikbaarheid als het culturele en sociale leven, maar de vastgoedprijzen maken het vaak onbetaalbaar”, zegt Philippe Janssens, CEO van Immpact. “Ze verhuizen naar de stadsrand omdat het daar goedkoper is of omdat ze er makkelijker een huis met een tuin vinden voor de kinderen. Daardoor beginnen nu ook de stadsranden te verstedelijken. Als we zo verder doen, swingen de vastgoedprijzen daar binnenkort ook de pan uit.”

Steeds meer senioren


Terwijl meer en meer jonge gezinnen de stad verlaten, blijven 65-plussers er net langer wonen. De reden is simpel: senioren zijn vaak kapitaalkrachtiger en kunnen de hoge woningprijzen in het centrum wel betalen. Maar ook het grotere aanbod van serviceflats en assistentiewoningen in steden speelt een rol.Vooral in Mechelen en Gent stijgt het aantal honkvaste senioren. In Gent bleven er vorig jaar 17% meer wonen dan in 2017. Ook in Oostende komen jaarlijks tientallen 65-plussers permanent van hun pensioen genieten.

Betere stadsontwikkeling nodig


Is de uittocht van jonge gezinnen omkeerbaar? Philippe Janssens denkt van wel: “Maar dan moet er wel een gevarieerd aanbod van nieuw, betaalbaar vastgoed komen. Anders zal de stadsvlucht alleen maar stijgen.Het beste dat vastgoedontwikkelaars kunnen doen om betaalbaar te bouwen in de stad? De B-locaties van vandaag zoeken die de A-locaties van morgen kunnen zijn. Denk maar aan Park-Spoor Noord in Antwerpen of de Oude Dokken in Gent. Door die gronden te zoeken, in de hoogte te bouwen en te werken met grote volumes, kunnen vastgoedbedrijven de prijzen drukken.”

Bron
Livios

Gerelateerde artikels

Digitaal paspoort van uw woning bevat steeds meer informatie!

Met de woningpas heeft uw huis of nieuwbouwappartement een eigen digitaal paspoort. Sinds kort vindt u er een overzicht van de uitgevoerde renovatiewerken en kunt u zelf werken toevoegen.
Lees meer

Uitgerekend: wat kost een alarmsysteem?

Hoeveel kost het om je woning te beschermen tegen indringers? Tegenwoordig zijn de meeste alarmsystemen draadloos, maar wat kost dat nu en wat bepaalt de prijs? We vroegen het aan een gespecialiseerde veiligheidsfirma: Delta Dore Belgium.
Lees meer

Zo hou je je rookmelders in topvorm voor een brandveilige thuis!

87% van de Belgen heeft minstens één rookmelder in huis. Dat blijkt uit een onderzoek van smarthomefabrikant Netatmo. Nochtans is het in België sinds begin 2020 voor iedereen verplicht om thuis de nodige rookmelders te installeren. Bovendien weet 13% van de deelnemers niet of hun exemplaar wel correct werkt. Met deze maatregelen hou je het veilig.
Lees meer

EPB, K-peil, E-peil en U-waarde, we leggen het u uit!

Het EPB-certificaat is de ‘energetische identiteitskaart’ van uw bouw. Het zorgt ervoor dat u de energetische prestaties van een gebouw kan vergelijken met die van een ander.

Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons