Evolueert Vlaanderen naar huurmarkt?

71,6% Vlaamse eigenaars

Jonge mensen focussen meer en meer op beleven, en niet op bezitten.
“In Duitsland huurt maar liefst 50% van de mensen een woning, terwijl de andere helft zelf een eigendom bezit. Hier is dat anders: in Vlaanderen bezit bijna drie kwart van de inwoners een woning, terwijl slechts één kwart huurt.” Dat blijkt ook uit de cijfers van de Woonsurvey uit 2018: 71,6% van de Vlamingen is eigenaar, 19,3% is private huurder, 7,3% sociale huurder, en de overige 1,7% woont gratis. Maar dat huur-kooppatroon is volgens Vansweevelt nu stilaan aan het veranderen.


De prijs

Een belangrijke reden voor deze trend ligt volgens Vansweevelt aan het financiële aspect. “De bouwkosten zijn de laatste jaren flink gestegen. Niet enkel door de duurdere gronden, maar ook door de steeds strenger wordende eisen rond isolatie.”

Beleven in plaats van bezitten

"Zolang ze kunnen genieten van een grote gemeenschappelijke tuin of nabijgelegen park, zijn ze tevreden", aldus Vansweevelt.
Maar jonge mensen focussen ook meer op beleven, en niet op bezitten. “Dat zie je bijvoorbeeld aan hun muziekgebruik: de cd-collectie heeft plaats moeten maken voor muziekstreaming. Daardoor is de muziek niet meer van hen, maar ze kunnen er wel gebruik van maken. Hetzelfde geldt voor het autogebruik: waarom een dure auto in je garage als je er een kan delen? Auto delen wordt wellicht the next big thing.”

Als het maar comfortabel is

Die trend van beleven in plaats van bezitten vindt nu dus ook zijn weg naar de vastgoedwereld. “Ook het feit dat we steeds kleiner moeten gaan wonen, heeft daarmee te maken”, zegt Vansweevelt. “Mensen willen comfortabel wonen, maar niet per se groot en in hun eigen bezit. Zolang ze maar kunnen genieten van gemeenschappelijke elementen. Als ze in een grote tuin of in een park in de buurt kunnen voetballen, zijn ze tevreden. En dan moeten ze nog niet eens zelf het gras maaien.”

Bron
Livios
Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag