Enkele tips bij de keuze van je architect

De kogel is door de kerk: je gaat bouwen. Eén van de eerste dingen die je dan doet is een architect aanstellen. Niet evident, want er zijn er heel wat en hoe kies je degene waarmee je op dezelfde golflengte zit. Hier zijn enkele tips om je op weg te helpen

1. Informeer je grondig

Bij de keuze van een architect ga je maar beter niet over één nacht ijs. Een architect is de rode draad in het bouwproces, dus je hebt er maar beter een optimale verstandhouding mee. Informeer je bij familie, vrienden of kennissen. Bezoek beurzen en ga enkele woningen van de architect bekijken. Er zijn ook tal van magazines en websites waar je inspiratie en nuttige tips kan opdoen. 

2. Kies een architect die jouw stijl beheerst

Elke architect heeft zijn eigen stijl en de meeste zijn gespecialiseerd in één bepaalde stijl. Uiteraard zijn er ook wel all-rounders te vinden, maar wees daar voorzichtig mee. Niet iedereen kan immers alles. Een specialist heeft de materie vaak beter in de vingers en zal sneller begrijpen waar je naartoe wil. 

3. Kijk eerst regionaal

Tenzij je echt een architect met naam en faam wil strikken, kan je best eerst regionaal kijken. Als je architect in de buurt woont, heb je al eens vaker een overleg en dat werkt een heel stuk vlotter. Bovendien is hij/zij ook sneller ter plaatste moest er zich een probleem op de werf voordoen. De architect heeft ook vaak een regionaal netwerk van aannemers waar je beroep op kan doen en die vakwerk leveren. 

4. Wees open in je eerste gesprek

Hou sowieso een verkennend gesprek met je shortlist aan kandidaten. Ga op zoek naar een klik en een architect die op dezelfde golflengte zit. Laat de architect zijn visie geven, enkele referenties tonen en zijn werkwijze toelichten. Ga het gesprek open en eerlijk aan en haal ook zeker helder jouw wensen aan. 

5. Hou rekening met het kostenplaatje

Een architect kan min of meer zijn/haar honorarium zelf bepalen. Prijzen kunnen dus sterk verschillen. Een goede architect kost vaak iets meer, maar meestal recupereer je dit bij het bouwen zelf. Bekijk goed alle voor- en nadelen en maak een doordachte keuze. 

De keuze van een architect blijft altijd een beetje een keuze op buikgevoel. Laat vooral de afgewerkte projecten voor zich spreken en ga zeker een gesprekje aan met eerdere klanten. Waardevolle informatie over een zeer belangrijke beslissing. Succes! 

Bron: Immovlan


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag