Elektrische installatie niet conform: wat kost dat voor koper?

De overgrote meerderheid van de eigendommen heeft een elektrische installatie die niet voldoet aan de wetgeving. Een gebrek aan bedradingsschema’s, defecte draadisolatie, fouten aan differentiëlen, aardingsproblemen: dit zijn de meest voorkomende fouten waardoor de installatie conform is. Als dit ook het geval is met jouw eigendom, wat moet je dan doen?

Elke eigenaar die een woning wenst te verkopen waarvan de elektrische installatie dateert van voor 1 oktober 1981, moet deze laten controleren door een erkende organisatie. De verkoper is dan verplicht dit controlecertificaat over te maken bij de ondertekening van de koopovereenkomst in het bijzijn van de notaris.

Voor de verkoper verandert er niets…

Of de installatie nu conform wordt bevonden of niet: de verkoper mag gewoon verkopen. De wet stelt alleen dat er een controle moet plaatsvinden, niet dat de verkoper de installatie ook effectief bij de tijd moet brengen.

Kopers zijn maar beter voorzichtig

Kopers zijn maar beter goed ingelicht over wat een opknapbeurt voor de elektrische installatie kosten zal. Twijfel niet om de mening van een professional te vragen.

Hoeveel tijd heeft de koper om alles in orde te krijgen

Na de verkoop geeft de notaris de gegevens van de nieuwe eigenaar door aan de organisatie die de elektrische installatie heeft geïnspecteerd. En als blijkt dat deze niet conform is, heeft de koper 18 maanden na de verkoop de tijd om de situatie te verhelpen.

Concreet: wat zal het kosten?

Voor een traditioneel huis met 2 tot 3 slaapkamers mag je voor een complete renovatie van de elektrische installatie rekenen op 6.000 tot 7.000 euro kosten. Gaat het om kleine aanpassingen, spreken we over bedragen van 1.000 euro of minder. Zijn de werken achter de rug, dan moet je ze natuurlijk nog laten inspecteren. Ook daar hangt een prijskaartje van 150 euro aan vast. Idealiter laat je die inspectie door hetzelfde organisme uitvoeren.

En daarna?

Eens het nieuwe attest is afgeleverd, zit je goed voor de komende 25 jaar. Bij opbrengsteigendommen geldt een verplichting om de elektrische installatie elke 5 jaar te laten controleren.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Mag je zelf je woning verkopen, ook al heb je een makelaar?

Wil je je huis of appartementje aan de kust verkopen nu de vastgoedmarkt in de lift zit? Misschien overweeg je dan met een vastgoedmakelaar in zee te gaan. Handig: je hoeft zelf geen bezichtigingen te organiseren of documenten in orde te brengen. Samenwerken met een makelaar is niet zo moeilijk: je ondertekent samen een contract en je makelaar gaat aan de slag om de verkoop te realiseren.
Lees meer

Kan je makelaar je huis in jouw naam verkopen?

Je doet een beroep op een vastgoedmakelaar voor de verkoop of verhuur van je huis of appartement. Mag de makelaar dan zelf beslissen om de verkoops- of verhuurovereenkomst in jouw naam en voor jouw rekening te ondertekenen?
Lees meer

5 tips voor een succesvolle home-staging!

Het is bewezen dat een woning die te koop of te huur staat meer kans heeft om de aandacht te trekken als deze wordt uitgelicht met professioneel ogende foto’s die onder meer de illusie van grotere volumes wekken.
Lees meer

Veel gestelde vragen rond het Coronavirus: wat zijn de gevolgen voor de vastgoedmarkt?

Zoals vele sectoren, ondervindt ook de vastgoedsector hinder door het coronavirus. Maar wat betekent dit voor jou? Enkele antwoorden op de meest gestelde vragen.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons