Wil je je verhuurde woning verkopen?

Het is altijd mogelijk dat je als verhuurder op een bepaald moment de verhuurde woning wil verkopen. Dat is immers je recht als eigenaar van het huis. Maar hoe pak je dat best aan zodat de situatie voor alle partijen tot een goed einde komt?

Kan je zomaar een huis verkopen als er een huurder in zit?


Als eigenaar heb je steeds het recht om het verhuurde huis te verkopen. Dat betekent echter niet dat je het recht hebt om een huurder zomaar op straat te zetten. 
Wat betekent dat concreet? Je kan altijd als eigenaar de woning verkopen aan een koper, die dan als nieuwe eigenaar de resterende termijn van het huurderscontract uitloopt. Zo kan de huurder in de woning blijven terwijl er eigenlijk al een nieuwe eigenaar is.

Natuurlijk moet je de nieuwe eigenaar op voorhand al op de hoogte brengen van het feit dat het huis effectief verhuurd wordt. 

Een uitzondering: het studentencontract


Als je de nieuwe eigenaar bent van een verhuurde woning met een student als huurder zit de situatie nog wat anders in elkaar. Je moet immers enkel maar rekening houden met bestaande huurovereenkomsten waar een vaste datum op staat. 
Als het contract geen vaste datum heeft, krijgt de huurder een opzeggingstermijn van één of twee maanden. Hij of zij kan aan de oorspronkelijke eigenaar om schadevergoeding vragen. 

Het grootste verschil tussen het studentencontract en het gewone huurderscontract is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen de huurder, die de woning als hoofdverblijfplaats heeft, en de student, die als hoofdwoning het ouderlijk huis heeft.  

Hoe zit het met de geregistreerde contracten?


Bij geregistreerde contracten tellen de regels die we al hebben vastgesteld: indien er een nieuwe eigenaar is van de woning blijft het huurcontract gewoon bestaan.

Bij niet-geregistreerde contracten gaat men kijken naar hoe lang het pand al bewoond wordt. Als het pand langer dan zes maand bewoond wordt door de huurder dan geniet die van dezelfde rechten als een huurder met een geregistreerd contract.

Als de huurder minder dan zes maand in het huis woont, kan de nieuwe eigenaar op het moment van de verkoop de huurder uit het huis zetten. 


Heeft de huurder inspraak?


Hoewel je niet wettelijk verplicht bent om de huurder te waarschuwen dat het huis verkocht wordt, is het natuurlijk aangeraden om dit wel te doen. Zo is elke partij immers op de hoogte en kunnen de nieuwe betalingen van de huur ook vlot verlopen.

Aangezien de potentiële nieuwe eigenaars de woning vaak ook eens willen bezoeken, is het ook daarom weer aangeraden om de huurders op de hoogte te stellen. Bij bezoekmomenten is het bijvoorbeeld wél wettelijk verplicht om de bewoners te waarschuwen.

Interessante links voor jou



Wil je toch wat meer ondersteuning bij de verkoop van je huis? Dan kan je altijd terecht bij Oximo’s team van vastgoedexperten!

Gerelateerde artikels

Hoeveel kost een makelaar?

Je huis verkopen met een makelaar? Hoeveel kost het en hoeveel commissie betaal je daarvoor aan de vastgoedmakelaar?
Lees meer

Wil je een woning met erfdienstbaarheid kopen of verkopen?

Een woning verkopen met erfdienstbaarheid kan vaak intimiderend klinken. Wat is dat eigenlijk, erfdienstbaarheid? Welke soorten bestaan er allemaal? En heeft de erfdienstbaarheid dan ook invloed op de verkoop?
Lees meer

Wil je je sociale woning verkopen?

Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Lees meer

Verkoop je je nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij