5 must-haves voor duurzaam wonen

Delen Duurzaam bouwen en wonen is hot. Niet alleen omdat het steeds meer verplicht wordt vanuit de overheid, maar ook omdat het voor flinke besparingen op de energiefactuur kan zorgen. Daarom kiezen steeds meer mensen bij de nieuwbouw of renovatie van hun woning voor duurzame elementen. Ook geeft de overheid steeds vaker premies weg om dit te stimuleren.

Maar wat zijn nu de meest populaire oplossingen als je energiezuinig en duurzaam wilt wonen? Klusplatform Vindy deed onderzoek en kwam met de volgende 5 must-haves.

1. Isolatie
Het isoleren van het dak, de vloeren, de ramen en de muren levert direct voordeel op. Je hoeft immers minder hard te stoken in huis wanneer je de warmte beter kan vasthouden en kou van buitenaf kan weren. Alle isolaties zijn zowel bij nieuwbouw als renovatie zeer goed uit te voeren en daarnaast vaak zeer aantrekkelijk door premies vanuit de overheid of lokale gemeenten.

2. Ventilatiesysteem
Waar veel huizen tussen 1990 en 2005 niet aan gedacht hebben is het implementeren van een goed ventilatiesysteem. Veel huizen werden gebouwd met volledige isolatie. Dat is enerzijds goed, maar bracht anderzijds ook weer voor problemen met vocht en gezondheid. Een goed ventilatiekanaal in huis verhelpt deze problemen direct. Het is niet voor niets dat het nu verplicht is ventilatiesystemen te gebruiken bij nieuwbouw.

3. Zonnepanelen
Met stip de snelste groeier. Zeker omdat het voor vrijwel iedereen interessant is. Bovendien is het eenvoudig in aanschaf en aankoop. Er zijn inmiddels talloze aanbieders van zonnepanelen. Er zijn ook veel premies beschikbaar vanuit de overheid en lokale gemeenten waardoor de aanschafprijs en de installatiekosten een stuk lager wordt. Laat vooraf goed doormeten hoeveel panelen er nodig zijn om tot het maximale rendement te geraken. Ook is het aan te raden om de beste plaats van de zonnepanelen op het dak te laten berekenen. Puntje 4 maakt de aanschaf van zonnepanelen alleen maar meer interessant.

4. Thuisbatterij
Er komen ook steeds meer thuisbatterijen op de markt. Dat is interessant, want, zo’n thuisbatterij slaat onder andere de energie van zonnepanelen op. Nu geef je de opgewekte energie nog terug aan het net en gebruik je niet het maximale rendement van de zonnepanelen voor je eigen energie in huis. Een thuisbatterij verhelpt dit. Zo spaar je eigen energie die je bijvoorbeeld weer kan gebruiken voor de oplaadpaal van de auto. Groener kan bijna niet!

5. Slimme thermostaat
Ook de slimme thermostaat zien we in steeds meer huishoudens terug. De tijden van onbewust energie verspillen zijn voorbij. De slimme thermostaat zorgt automatisch voor een aangenaam leefklimaat terwijl het bespaart. Bovendien kan je via de handige apps op afstand ook de temperatuur instellen of monitoren. Je hebt altijd inzicht en je gebruikt zo de energie alleen waar en wanneer je dit nodig hebt. Niets meer of minder. Handig en bovendien goed voor de energiefactuur!

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

(Ver)bouwplannen? Deze regels veranderen vanaf 2021

Vanaf 2021 moet elke nieuwbouwwoning voldoen aan de BEN-eisen. Het E-peil wordt strenger, maar het S-peil voorlopig nog niet. Ook de btw voor sloop en heropbouw wordt verlaagd naar 6%. Welke eisen en regels veranderen er mogelijk nog? Wij zochten het voor je uit.
Lees meer

Wanneer is grond bouwgrond?

Stel: u hebt een stuk grond op het oog in een mooie, rustige straat. Hoe kunt u nu zeker weten dat het om bouwgrond gaat?
Lees meer

Welke verbouwingswerken zijn nodig bij het kopen van een oude woning?

Een oude woning kopen betekent renoveren. Vaak gaat het om smaak en wooncomfort, maar sommige werken zijn wettelijk verplicht. Wij zetten even de belangrijkste verbouwingen met meerwaarde op een rijtje.
Lees meer

Zo worden de kosten verdeeld bij de terrasrenovatie van een appartement!

In heel wat appartementsgebouwen moeten op termijn de terrassen worden gerenoveerd. Wie betaalt daar uiteindelijk de rekening van? Moeten de eigenaars van de terrassen deze renovatie altijd zelf betalen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons