5 fouten om te vermijden in je keukenontwerp

De keuken is toch een van de belangrijke plaatsen in onze woning. Of het nu is om een tussendoortje of een compleet driegangendiner te bereiden: we spenderen al bij al redelijk wat tijd achter het aanrecht. Het is dan ook belangrijk dat de keuken niet alleen mooi maar ook praktisch ingericht is.

Er zijn een aantal fouten die je dus moet voorkomen om de keuken ‘met volle goesting’ optimaal te kunnen benutten. We zetten ze hieronder even op een rijtje.

De keukendriehoek
Voor een optimaal werkverloop in de keuken is de keukendriehoek van groot belang. De keukendriehoek? Dat is de ruimte tussen de spoelbak, het kookvuur en de ijskast waarbinnen je het meeste werk doet. Hier is een vrije toegang absoluut noodzakelijk. Of je nu een U- of L-vormige keuken hebt: de benen van deze denkbeeldige driehoek mogen niet te lang of te kort zijn. Zijn ze te lang dan zal koken vermoeiender worden omdat je je teveel moet verplaatsen. Te kort is ook niet goed omdat je dan weer te weinig bewegingsruimte hebt en jezelf en de anderen in de weg loopt.

Opbergruimte
Een koffiezetter, een keukenrobot, een waterkoker,… Handige toestellen, maar ze palmen best wat plaats in. En ook al heb je dan een groot werkblad, soms wil je alles netjes opgeruimd zien. Het probleem is dat die toestellen vaak niet de gemakkelijkste vorm en/of afmetingen hebben om ze in een kast te stoppen. Hou hier rekening mee en voorzie kasten die lang en diep genoeg zijn! En je hebt nooit teveel opbergruimte. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte boven de ijskast. Misschien niet de meest toegankelijke ruimte, maar ideaal om zaken op te bergen die je minder vaak gebruikt.

Verlichting
Onderschat het belang van goede verlichting niet in je keuken! Je moet niet alleen kunnen proeven maar ook goed kunnen zien wanneer je achter de potten staat. Daartoe voorzie je best drie soorten verlichting. Een algemene, directe verlichting boven de plaatsen waar je werkt. Praktische verlichting, bijvoorbeeld in de kasten. En tenslotte sfeerverlichting om dat prachtige keukeneiland extra in de verf te zetten.

Keukeneiland
Een keukeneiland geeft een luxe en ruime uitstraling. Toch is het niet altijd verstandig om een kookeiland in de keuken te voorzien. Bijvoorbeeld omwille van plaatsgebrek. Mogelijk blokkeert het eiland de eerder besproken keukendriehoek. Het ideale eiland is minstens 1,2m tot 1,5m lang en een goeie halve meter diep, volgens vakmensen. Heb je een keuken die bijvoorbeeld maar 2 op 4m groot is, dan snap je meteen dat het geen zin heeft. Kan het wel, dan heb je natuurlijk een hoop extra opbergmogelijkheden en werkruimte.

Ventilatie
Net als goede verlichting is ook een goed ventilatie cruciaal in de keuken. Het is niet echt leuk te kunnen raden wat er de avond ervoor is klaargemaakt… Een goede dampkap heeft als taak om kortstondig geuren en dampen tijdens het koken, af te voeren. Maar je moet ook regelmatig de filters schoonmaken of vervangen. Anders zullen die kookluchtjes alleen maar blijven circuleren, ook als heb je de dampkap opgezet. Ook het raam op een kier zetten tijdens en na het koken zal ervoor zorgen dat de kookluchtjes sneller verdwijnen.

En misschien nog een laatste, belangrijke tip die je veel ellende kan besparen of wanneer je niet zeker bent van je stuk: ga langs bij een professional! Je kan natuurlijk veel zelf doen. Maar niets is zo frustrerend als de afmetingen van de kasten uiteindelijk niet kloppen, die kastdeurtjes niet goed willen sluiten en die lade alleen opengaat wanneer je er met je volle gewicht aan gaat hangen…

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

Een landschapsarchitect: wat kost dat?

Een landschapsarchitect bedenkt, tekent en voert de concrete realisatie van uw project uit. Maar waar een conventionele architect zich concentreert op de structuur van een huis of appartement, buigt zijn landschapscollega zich over de buitenkant ervan, meer bepaald de tuin… of het terras!
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons