5 belangrijke to-do’s voor nieuwe huiseigenaars

Een nieuwe woning, een nieuwe stap! En of het nu jouw eerste, tweede of zevende huis is, er zijn altijd taken die je best als eerste doet of nakijkt. Enerzijds om nadien een huis binnen te wandelen die perfect in orde is, anderzijds om het ook meteen jouw thuis te maken. En hoewel je zo ontzettend ongeduldig bent om de verhuisdozen binnen te dragen en de meubels te installeren, zijn dit 5 to-do’s die je best op voorhand aanpakt!

1. De grondige inspectie
Hier begint het verhaal al wanneer je de woning nog maar gaat bezoeken. Het is daarbij belangrijk om elk hoekje of kantje grondig te laten inspecteren door iemand met kennis van zaken. Dat kan een ingehuurde professional, een ervaren familielid, of jijzelf zijn, uiteraard. Let daarbij op tekenen van waterschade, schimmel, ongedierte of bijvoorbeeld eerdere brandschade. Zo vermijd je dat er nadien nog veel verborgen gebreken tevoorschijn komen.

Daarnaast is het ook goed om even naar buiten te stappen. Controleer je tuin of terras op schade of potentiële problemen. Herstellen is daarbij de boodschap, voor het erger wordt. Zorg er daarnaast ook voor dat je de zekeringkast -en label elke zekering- en de hoofdkraan van het water weet staan, voor het geval een noodgeval zich voordoet.

2. Filtercontrole
Tijdens het bezoek, doe je er alvast goed aan om even de loodgieterij te testen. Werkt het, des te beter, maar zelfs dan is het nog steeds raadzaam om filters van bijvoorbeeld de kraan in de keuken of badkamer te vervangen. Ook je kranen verdienen een nieuwe start en wanneer je alle filters vervangt -zowel van kranen, als verluchtingfilters boven de kachel of in de badkamer- kan je perfect bijhouden hoe nieuw elke filter is.

3. De sloten vervangen
Ervoor zorgen dat je woning veilig is, is een belangrijke stap die je zeker niet mag overslaan. Van zodra je de sleutel krijgt van de vastgoedmakelaar, is het misschien geen slecht idee om meteen alle sloten te vervangen. Want zelfs wanneer de vorige eigenaars hun sleutel moesten afgeven, ben je niet gegarandeerd dat zij in het verleden nog een extra sleutel hebben gemaakt voor bijvoorbeeld noodgevallen of familieleden. Voor alle zekerheid: sloten vervangen dus!

4. Schilderen
Van zodra alles gecontroleerd is en nog niet alles kraaknet is, is dat het ideale moment om de verfborstels of uit de kast te halen en de muur te voorzien van een leuk kleurtje. We moeten er uiteraard geen tekeningetje bij maken waarom je dit best doet voor je verhuist. Je verliest geen tijd met alle meubels te verplaatsen of af te dekken. En wil je dat het echt vooruit gaat? Dan is het een goed idee om te werken met een spuitpistool.

5. De grote kuis
Heel wat nieuwe huizen zijn al aardig netjes wanneer je gaat inwonen. En toch, heel wat mensen onder ons zijn pas gerust wanneer ze zelf nog een flinke poetsbeurt achter de rug hebben. Dat kan zowel binnen zijn, als buiten. Een nette tuin of eens met de hogedrukreiniger je gevel en ramen behandelen is geen slecht idee. Een nieuwe start, een frisse start!

Ook binnen uiteraard, want je wil je favoriete spulletjes en meubels toch pas verhuizen wanneer je echt zeker bent dat alles spic en span is? Nu het huis nog niet bemeubeld is, is het misschien een goed idee om de vloer te voorzien van een stoombeurt. Zo ben je zeker dat de meeste bacteriën verleden tijd zijn. Let wel op de net geschilderde muren! 

Voor je dus de voordeur binnenwandelt met een verhuisdoos in je armen, is het raadzaam om op voorhand al heel wat dingetjes op voorhand te doen. Je bespaart op die manier achteraf heel wat werk, tijd en moeite. En oh ja, veel plezier met je nieuwe woning!

Bron:
Zimmo


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag