5 belangrijke to-do’s voor nieuwe huiseigenaars

Een nieuwe woning, een nieuwe stap! En of het nu jouw eerste, tweede of zevende huis is, er zijn altijd taken die je best als eerste doet of nakijkt. Enerzijds om nadien een huis binnen te wandelen die perfect in orde is, anderzijds om het ook meteen jouw thuis te maken. En hoewel je zo ontzettend ongeduldig bent om de verhuisdozen binnen te dragen en de meubels te installeren, zijn dit 5 to-do’s die je best op voorhand aanpakt!

1. De grondige inspectie
Hier begint het verhaal al wanneer je de woning nog maar gaat bezoeken. Het is daarbij belangrijk om elk hoekje of kantje grondig te laten inspecteren door iemand met kennis van zaken. Dat kan een ingehuurde professional, een ervaren familielid, of jijzelf zijn, uiteraard. Let daarbij op tekenen van waterschade, schimmel, ongedierte of bijvoorbeeld eerdere brandschade. Zo vermijd je dat er nadien nog veel verborgen gebreken tevoorschijn komen.

Daarnaast is het ook goed om even naar buiten te stappen. Controleer je tuin of terras op schade of potentiële problemen. Herstellen is daarbij de boodschap, voor het erger wordt. Zorg er daarnaast ook voor dat je de zekeringkast -en label elke zekering- en de hoofdkraan van het water weet staan, voor het geval een noodgeval zich voordoet.

2. Filtercontrole
Tijdens het bezoek, doe je er alvast goed aan om even de loodgieterij te testen. Werkt het, des te beter, maar zelfs dan is het nog steeds raadzaam om filters van bijvoorbeeld de kraan in de keuken of badkamer te vervangen. Ook je kranen verdienen een nieuwe start en wanneer je alle filters vervangt -zowel van kranen, als verluchtingfilters boven de kachel of in de badkamer- kan je perfect bijhouden hoe nieuw elke filter is.

3. De sloten vervangen
Ervoor zorgen dat je woning veilig is, is een belangrijke stap die je zeker niet mag overslaan. Van zodra je de sleutel krijgt van de vastgoedmakelaar, is het misschien geen slecht idee om meteen alle sloten te vervangen. Want zelfs wanneer de vorige eigenaars hun sleutel moesten afgeven, ben je niet gegarandeerd dat zij in het verleden nog een extra sleutel hebben gemaakt voor bijvoorbeeld noodgevallen of familieleden. Voor alle zekerheid: sloten vervangen dus!

4. Schilderen
Van zodra alles gecontroleerd is en nog niet alles kraaknet is, is dat het ideale moment om de verfborstels of uit de kast te halen en de muur te voorzien van een leuk kleurtje. We moeten er uiteraard geen tekeningetje bij maken waarom je dit best doet voor je verhuist. Je verliest geen tijd met alle meubels te verplaatsen of af te dekken. En wil je dat het echt vooruit gaat? Dan is het een goed idee om te werken met een spuitpistool.

5. De grote kuis
Heel wat nieuwe huizen zijn al aardig netjes wanneer je gaat inwonen. En toch, heel wat mensen onder ons zijn pas gerust wanneer ze zelf nog een flinke poetsbeurt achter de rug hebben. Dat kan zowel binnen zijn, als buiten. Een nette tuin of eens met de hogedrukreiniger je gevel en ramen behandelen is geen slecht idee. Een nieuwe start, een frisse start!

Ook binnen uiteraard, want je wil je favoriete spulletjes en meubels toch pas verhuizen wanneer je echt zeker bent dat alles spic en span is? Nu het huis nog niet bemeubeld is, is het misschien een goed idee om de vloer te voorzien van een stoombeurt. Zo ben je zeker dat de meeste bacteriën verleden tijd zijn. Let wel op de net geschilderde muren! 

Voor je dus de voordeur binnenwandelt met een verhuisdoos in je armen, is het raadzaam om op voorhand al heel wat dingetjes op voorhand te doen. Je bespaart op die manier achteraf heel wat werk, tijd en moeite. En oh ja, veel plezier met je nieuwe woning!

Bron:
Zimmo

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons