4 onmisbare vragen bij het zoeken naar een bouwgrond


Een bouwgrond kopen doe je niet in één-twee-drie en bovendien worden ze al maar schaarser. Je zou haast kunnen stellen dat er niet veel keuze meer over is en toch kan je maar best selectief zijn wanneer je op zoek gaat. Met deze vier onmisbare vragen vind je de perfecte bouwgrond voor jouw droomhuis!


1. Waar is de bouwgrond gelegen?


De locatie. Nét zo belangrijk wanneer je op zoek gaat naar een woning, als naar een bouwgrond. Net daarom zoek je in een bepaalde regio, gemeente en wie weet zelfs een straat. Probeer de ligging kritisch te bekijken. Je moet er immers nog erg lang wonen, dus wil je graag dat alles perfect is. 


  • Wil je het openbaar vervoer kortbij of zit je liever snel bij de autosnelweg? 


  • Als je de gemeente niet goed kent, doe je er goed aan om ook de buurt even te verkennen. Zijn er winkels of scholen in de buurt? 


  • Spot ook mogelijke nadelige elementen zoals een spoorweg of geurhinder van bij een nabijgelegen fabriek bijvoorbeeld. 


  • Gaat het om een drukke straat of is de bouwgrond net in een scherpe bocht gelegen? 


2. Hoe ziet het terrein eruit?


Laat even je blik op jouw droomwoning of het weidse landschap verdwijnen. Je moet het terrein doordacht en grondig bekijken. 


  • De helling: Helt het terrein af of net niet? Bij een afhellend perceel zijn graafwerken nodig. Bij een hellend terrein moet er dan weer grond bijkomen.


  • Oriëntatie: Ook de oriëntatie van de bouwgrond is van belang. Het kan best zijn dat jouw terras nooit de zon te zien krijgt.


  • Overstromingsgevoelig gebied: Ook niet onbelangrijk vandaag is of de woning in overstromingsgevoelig gebied ligt. Die informatie moet jou op voorhand meegegeven worden.


  • Voorschriften en gewestplan: Bij het bezoeken aan de bouwgrond informeer je je meteen ook over de stedenbouwkundige voorschriften. Zo moet je rekening houden met een bepaalde bouwdiepte, de afstand tegenover de perceelsgrenzen, het aantal bouwlagen, en mogelijk zelfs het aantal gevels. Naast de bouwvoorschriften is het ook raadzaam het gewestplan te raadplegen om te weten of het stuk grond niet deels in een andere zone ligt waar misschien niet/slechts beperkt op gebouwd mag worden. Dit kan u ook al een eerste indruk geven van de beperkingen. 


3. Is een grondonderzoek nuttig?


Een bodemattest, dat de gezondheidstoestand van de bodem meegeeft, is verplicht te overhandigen wanneer een bouwgrond wordt verkocht. Het lijkt dus niet zo onlogisch om de bodem te laten onderzoeken en dus kosten te doen vooraleer je de bouwvergunning aanvraagt. Toch is het een aanrader om wel na te gaan welke kwaliteit de grond heeft. Een bodemsondering of grondonderzoek is wettelijk niet verplicht, zelfs niet wanneer je effectief het terrein bebouwt, maar het kan je het leed van een slechte grond besparen. 


4. Wat kost mij die bouwgrond nu?


Net als bij de aankoop van een woning moet je notariskosten betalen voor de aankoop van een bouwgrond. Maar er zijn nog meerdere kosten dan het budget voor de bouwgrond: een mogelijke afbraak van een vorige constructie, het bodemonderzoek, het terrein egaliseren of een gemeenmaking van een muur. Van de prijs voor de bouwgrond kun je mogelijk nog wat afdoen, mogelijk met één van de voorgenoemde beperkingen als reden. 


Bron:

Zimmo

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons