3 tips voor wie een garage wil kopen

Een winstgevende aankoop? Ja… of nee…

De opbrengst van een garage wordt over het algemeen gelijk of iets lager ingeschat dan die van een huis. Het grote voordeel is uiteraard de afwezigheid van kosten en onderhoud (of toch bijna) en de mogelijkheid om een opzegtermijn (in beide richtingen) van slechts één maand te voorzien.

Het allerbelangrijkste is de locatie. Een garage in het centrum van Brussel of aan zee snel verhuurd raken (en je kan er meer voor vragen), al ligt de aankoopprijs hoger. Hetzelfde geldt in de omgekeerde richting. Doorgaans wordt maandelijks tussen 50 en 200 euro gevraagd als huurprijs.

Een laadpunt voorzien?

Hoewel de meeste voertuigen nog steeds op fossiele brandstoffen rijden, is het waarschijnlijk dat dit over vijftien tot twintig jaar niet meer het geval zal zijn. Elektrische voertuigen winnen terrein, vooral in steden, en dus kan je zeker overwegen om een oplaadstation te voorzien. Akkoord, zo’n terminal heeft zijn prijs en de stroom moet ergens vandaan komen (en betaald worden), maar je kan ook weer een (fors) hogere huurprijs vragen. Een goede investering op lange termijn, denken wij.

Een BTW-nummer nodig?

Een garage is onderworpen aan heffingen en registratierechten. Voor een garage van 40.000 euro in het Brusselse Gewest moet je in totaal ongeveer 5.000 euro rekenen. Nog belangrijker om te weten is dat je BTW-plichtig bent, in tegenstelling tot wanneer je ander onroerend goed verhuurt. In de praktijk betekent dit niet alleen dat je 21% BTW bij de huurprijs moet voegen maar ook dat je over een BTW-nummer moet beschikken. Dit leidt tot een complexere boekhouding, weliswaar met belastingaftrek voor aankopen die verband houden met deze garages. Is je inkomen niet hoger is dan 25.000 euro per jaar, kan je kiezen voor het aftrekbare regime. Raadpleeg hiervoor je boekhouder…

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons