10 slimme vragen om te stellen aan vastgoedmakelaars

Het kopen van een huis is een psychologisch spel van poker, met een zeer hoge inzet en soms met enorme prikkels. Vastgoedmakelaars zijn wettelijk verplicht om de waarheid te vertellen, dus je moet ervoor zorgen dat je de juiste vragen stelt om erachter te komen wat de werkelijke situatie is. Het kan het verschil maken tussen het kopen van een droomhuis en het kopen van een fiasco – en het kan u een hoop ellende en kosten besparen.

Waarom wilt de eigenaar te verkopen?
De vastgoedmakelaar hoeft dit niet te beantwoorden, maar als je geluk geven ze je misschien wel de hint omtrent de werkelijke omstandigheden. Misschien is de eigenaar wanhopig om te verkopen, misschien door werk omstandigheden of gezinssituatie en wordt misschien wel een lagere prijs geaccepteerd.

Is er iets dat ik zou moeten weten als ik het huis zou kopen?
De grote angst als je een woning koopt, is dat je een aantal grote negatieve factoren mist die alleen de verkoper en vastgoedmakelaar weten. Is er een nabijgelegen zuiveringsinstallatie of zijn er plannen om er (binnenkort) een te openen, of zijn de buren een de ‘familie uit de hel’? Het zou niet de eerste maal zijn dat mensen verhuizen in een woning van een veroordeelde moordenaar of andere crimineel zonder het te weten – maar gewenst hadden dit te weten voordat ze verhuisden. Informeer u: als u twijfelt over een huis vraag dan informatie bij de buren of de lokale winkeliers wat zij denken. Bel desnoods bij de buren aan en ontmoet ze.

Wat is er juist inbegrepen in de verkoop?
Is de schuur, tuinhuis of serre erin opgenomen? Wat met het interieur? Precies waar ligt de grens? Zorg ervoor dat je alles te zien krijgt. Is er een duidelijke beschrijving?

Hoe lang staat de woning al te koop?
Als het woning lang te koop staat (meer dan drie maanden), vraag de vastgoedmakelaar waarom het nog niet verkocht is. Zijn er problemen of zaken die andere potentiële kopers zich hebben gerealiseerd? Is het gewoon te duur? Een lange tijd op de markt zou kunnen betekenen dat de verkoper misschien wel een lagere prijs zou kunnen accepteren?

Hoe lang woont de eigenaar al in de woning?
Als ze verhuizen na een korte periode, is het belangrijk om uit te vinden waarom. Hebben ze luidruchtige buren? Wat is het juiste probleem?

Hoeveel keer werd de woning al verkocht?
Je moet alert zijn op ernstige problemen als een woning vaak is veranderd van handen. Ontdek waarom de vorige eigenaars zijn verhuisd. Probeer misschien om ze zelfs te contacteren en hen te vragen waarom zij zijn verhuisd?

Hoe heeft de vastgoedmakelaar de verkoopprijs bepaald?
Een goede vastgoedmakelaar zal u de vraagprijs rechtvaardigingen. Of, als je geluk hebt kan het zijn dat de vastgoedmakelaar je verteld dat de woning overgewaardeerd is. Je moet in ieder geval andere woningen die te koop worden aangeboden in de buurt bezoeken om zo een goed idee te krijgen wat de waarde van andere woningen is. Je kan ook de woning opzoeken op het vastgoedarchief Billionhomes; door te zoeken op adres of straatnaam en zo de gevonden historische en financiële informatie online bekijken.

Wat is de minimale prijs die de verkoper zal accepteren?
Het klinkt gek, maar met de vraag wat de laagste prijs is kan u duizenden euro’s besparen. Vastgoedmakelaars zullen je vaak een indicatie geven – het is ook in hun belang om een verkoop te realiseren, zelfs tegen een lagere prijs, want als ze niet verkopen, krijgen ze meestal geen commissieloon.

Werd er reeds een bod op de woning gedaan?
De vastgoedmakelaar zal je waarschijnlijk vertellen of er andere gegadigden zijn, maar niet hoeveel er zijn en hoeveel er werd geboden. Maar nogmaals, vastgoedmakelaars worden geprikkeld om de vraagprijs te krijgen. Als je informatie kunt hebben over anderen die reeds een bod hebben gedaan maakt het uiteraard makkelijker om te weten wat je moet bieden.

Wanneer verhuizen de verkopers?
Hebben de verkopers al een ander woning gevonden? Als ze die hebben, zijn ze waarschijnlijk geneigd om zo snel mogelijk te willen verhuizen en dus te verkopen. Anders, als moet wachten tot ze een andere woning hebben wat bijdraagt tot onzekerheid.

Kunt u rechtstreeks de verkopers spreken?
Vastgoedmakelaars over het algemeen hebben er een hekel aan – het is hun taak om te onderhandelen – maar ze kunnen u niet stoppen om met de verkopers te spreken, wat eigenlijk het beste is wat je kan doen. De meeste verkopers zijn zoals jij – geen vastgoed professionals – en dit betekent dat ze vaak antwoorden geven die vastgoedmakelaars schokkend eerlijk zullen vinden. In tegenstelling tot de vastgoedmakelaar, kunnen niet doen alsof ze onwetend zijn als je hen vraagt waarom ze verhuizen. Het kan ook u een veel beter gevoel over de woning geven – vraag aan hen de beste en slechtste punten van de woning.

Welke richting is de woning gericht?
‘s Avonds een drankje op dat prachtige terras zal niet zo prettig zijn als het huis uitkijkt naar het noorden en de zon al uren geleden verdwenen is. Of misschien hou je ervan dat de zon je wakker schijnt in de ochtend – in dat geval moet je ervoor waken dat de slaapkamer zuidoost gericht is. Welke kamers worden het meest gebruikt; en hoe zijn ze gericht?

Werden er grote werken uitgevoerd?
Als dat zo is, is het mogelijk om alle relevante plannen en vergunningen te bekijken? Het zou verschrikkelijk zijn als u uw droomhuis kocht alleen al om nadien te ondervinden dat je de helft moet neerhalen wegens het ontbreken van de nodige vergunningen.

Hoe hoog is het Kadastraal Inkomen? En hoeveel is de elektriciteitsrekening?
Probeer exacte bedragen te verkrijgen, eventueel met inzicht in de facturen. Praat met de verkoper als je moet. Hoewel dit misschien wel kleine overwegingen zijn in vergelijking met het bedrag dat u zal besteden aan het huis, zijn het terugkerende kosten die aan de druk van het bezitten van een woning worden toegevoegd.

Kunnen ze het Energie Prestatie Certificaat verklaren?
Het cijfer over de Energie Prestatie Certificaat, dat zegt hoe energiezuinig de woning is, zal worden beïnvloed door een aantal dingen. Is er dakisolatie? Is er spouwmuur isolatie? Hoe oud is de ketel? Hoeveel buitenmuren zijn er? Verkrijg alle informatie, desnoods schriftelijk.

Hoe oud is het pand?
Dit is niet alleen leuk om te weten, maar het onderhoud van oudere huizen is vaak duurder.

De waterkranen proberen?
Hoe lang duurt het voor het water erdoor komt? Draai de taps open en doe de kranen werken.

Heeft iemand van de kamers onlangs gerenoveerd? Zo ja, waarom?
Vaak zullen de mensen een kamer herschilderen om vochtige plakken of barsten te bedekken.

Kunt u de meubels verplaatsen zodat we onder het tapijt even kunnen kijken?
Het is niet onbekend bij scheuren in de muur dit met meubilair wordt verborgen of met tapijten wordt verdoezeld. Dus zorg ervoor dat je goed kijkt achter alle kasten en onder alle tapijten.

Zijn er recent problemen geweest met de ketel?
En zo ja, welke? Echter, terwijl het vervangen van ketels duur kan zijn, laat dit de koop van je droomhuis niet té veel beïnvloeden.

Hoe nieuw of hoe stevig zijn de afvoeren en dakgoten?
Vervanging van afvoeren is zeer duur. En het zou toch een zonde zijn om al die mooie loden goten te moeten vervangen. Als het regent grijp de kans om te controleren of niets lekt. Regent het niet, gebruik desnoods een waterslang.

Heeft u luidruchtige buren?
Als de verkoper een klacht heeft ingediend tegen de buren, zijn zij wettelijk plicht om je hiervan op de hoogte te stellen als je het vraagt.

Wat kunnen ze je vertellen over de lokale omgeving?
Hoe zijn de scholen in de omgeving? Hoeveel criminaliteit is er? Hoe goed zijn vervoersverbindingen? Waar is het dichtstbijzijnde tankstation? Hoewel het een goed idee om te kijken wat de vastgoedmakelaar allemaal te zeggen heeft. Zorg ervoor dat ook een eigen onafhankelijk onderzoek doet.


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag