Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop.

Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? 

Wat kan je dan doen?
Als je huurder tijdens de opzegtermijn het abonnement voor gas en elektriciteit al stopzet, dan vraagt de maatschappij wellicht dat jij die als eigenaar overneemt. Doe je dat niet, dan bestaat de kans dat de energietoevoer in je huurpand wordt afgesloten.

Maar hoe reageer je dan best?

Wat zegt de wet?

De huurder mag de nutsvoorzieningen niet stopzetten voor het huurcontract effectief eindigt. Het behoort nu eenmaal tot zijn huurdersverplichtingen om de nutsvoorzieningen te blijven betalen tot het einde van het contract. Je kan in het huurcontract trouwens ook een bepaling opnemen die hem een dergelijke verplichting oplegt.

Hoe reageren?

Houdt je huurder zich niet aan deze verplichtingen, dan kan je hem een ingebrekestelling sturen. Vraag hem daarbij dadelijk het nodige te doen om het contract met de energieleverancier alsnog voort te zetten. 

Stel hem tevens aansprakelijk voor de schade die je riskeert te lijden (bv. schade aan je woning wegens gebrek aan verwarming, de kosten van de heraansluiting, …).

Helpt die aanmaning niet dan zou je eventueel naar de vrederechter kunnen stappen om de huurder te laten verplichten de contracten verder te zetten onder verbeurte van een dwangsom. Lijdt je effectief schade dan kan je die ook op de huurder verhalen.

Zelf verder zetten?

Het contract zelf verder zetten is een minder goed idee. Als je dat doet en je hebt de sleutels nog niet terug, dan riskeer je op te draaien voor het verbruik dat er nog wordt gerealiseerd in de periode van de huuropzeg.

Bovendien ben je niet zeker dat zelfs dan de huurder je pand bv. wel voldoende zal verwarmen om ‘vriesschade’ te vermijden.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer

Mag je als verhuurder nog binnen in je huis?

Als je een huis of appartement verhuurt mag je daar niet meer te pas of te onpas binnengaan. Je hebt wel het recht een zekere controle te houden over je eigendom.
Lees meer

In hoeveel exemplaren moet je een huurcontract opmaken?

Als je als huurder of verhuurder een huurcontract wil tekenen, volstaat het niet om dat in één exemplaar te doen. Hoeveel exemplaren zijn er wel nodig? Moeten dat allemaal ook originelen zijn?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons