Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Het grote misverstand


Je huurder is aansprakelijk voor alle huurschade die hij aanbrengt aan de woning of het appartement dat hij van jou huurt. Dat betekent dan ook dat als die schade groter is dan het bedrag van de huurwaarborg die je huurder stelde, je je niet tevreden moet stellen met enkel maar de waarborg. Je kan ook de rest van de huurschade bij je huurder opvragen.

Betaalt de huurder die schade niet spontaan, dan kan je als verhuurder naar de vrederechter stappen. Die kan je huurder vervolgens veroordelen tot betaling van een bijkomende vergoeding bovenop de huurwaarborg.

Je huurder heeft geen geld


Hou er rekening mee dat de kans bestaat dat je huurder niet voldoende vermogend is om je eventuele bijkomende vordering te betalen. Het risico bestaat dan ook dat je wel een vonnis krijgt van de rechtbank maar dat uiteindelijk niet kan uitvoeren en je je alsnog tevreden moet stellen met alleen maar de huurwaarborg.

Zorg voor een plaatsbeschrijving


Je moet de schade bovendien kunnen bewijzen. Daarvoor is het nodig dat er bij de aanvang van de huur een tegensprekelijke plaatsbeschrijving wordt opgesteld. Is dat niet het geval, dan wordt je huurder geacht het huurpand in dezelfde staat te hebben ontvangen als diegene waarin hij het achterlaat. Je zal dan het tegenbewijs moeten leveren wat bijzonder moeilijk is.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder in?

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder juist in? Mag de huisbaas zomaar binnenkomen? En wanneer is er sprake van huisvredebreuk door de verhuurder?  
Lees meer

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Vier manieren waarop je als verhuurder een handelshuur kan beëindigen

Je bent eigenaar van een handelspand dat je verhuurt in het kader van een handelshuur. Je bent niet echt tevreden van je huidige huurder. Hoe kan je in dat geval als verhuurder de huurovereenkomst beëindigen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons