Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Het Europees Hof van Justitie veroordeelde België enkele weken geleden tot een boete van 2 miljoen euro en een dwangsom van 7.500 euro per dag zolang ons land de regels rond de belasting op huurinkomsten niet gelijkstelt. Belgen die vastgoed verhuren in eigen land, worden nu namelijk belast op basis van het kadastraal inkomen, terwijl landgenoten die in het buitenland iets verhuren belast worden op de reële huurinkomsten.

Een ongelijkheid die moet worden rechtgetrokken, vindt het EU-Hof. Het kadastraal inkomen ligt lager dan het reële inkomen, en dus is er een voordeel voor wie vastgoed in eigen land verhuurt. Bij eigenaarsvereniging Code 544 bestond de vrees dat de regering in België de reële huurinkomsten zou gaan belasten, maar minister Van Peteghem maakte snel duidelijk dat een oplossing enkel betrekking zou hebben op onroerende goederen in het buitenland.

Daarom zal er voor buitenlandse onroerende goederen ook een kadastraal inkomen worden vastgelegd. Dat wordt een klus voor de Administratie Opmetingen en Waarderingen. De buitenlandse belasting zal niet langer aftrekbaar zijn van het buitenlands onroerend inkomen. Op die manier wordt de buitenlandse belasting op dezelfde manier behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.

Voor onroerende goederen in een land waarmee België een verdrag tot voorkoming van dubbele belasting heeft gesloten, is de impact beperkt tot het progressievoorbehoud. Het ontwerp verhuist nu voor advies naar de Raad van State. Nadien belandt het terug op de regeringstafel om vervolgens voor groen licht naar de Kamer te verhuizen.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder in?

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder juist in? Mag de huisbaas zomaar binnenkomen? En wanneer is er sprake van huisvredebreuk door de verhuurder?  
Lees meer

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer

Vier manieren waarop je als verhuurder een handelshuur kan beëindigen

Je bent eigenaar van een handelspand dat je verhuurt in het kader van een handelshuur. Je bent niet echt tevreden van je huidige huurder. Hoe kan je in dat geval als verhuurder de huurovereenkomst beëindigen?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons