Zo kan je nieuwe partner zich inkopen in je huis!

Als je samenwoont is het niet ongebruikelijk dat je samen met je nieuwe partner de lening van de woning afbetaalt en samen kosten doet van bv. renovatiewerken.  Als de woning dan alleen jouw eigendom is kan het wel eens gebeuren dat je partner zich meteen ook wil inkopen in de woning …

Kopen kan


Je partner zou perfect een deel van de woning kunnen overkopen van jou. Een dergelijke verkoop moet gebeuren via een notariële akte, net zoals dat het geval zou zijn als je de woning zou verkopen aan een vreemde.  Je partner zal dan meteen ook registratierechten (verkooprechten) moeten betalen op de koopprijs, net als de notariële kosten en erelonen. Dit is dan ook een bijzonder dure operatie.

Inbreng


Een heel wat goedkoper alternatief bestaat erin in het huwelijk te treden met je partner.  Je kan dan een huwelijkscontract afsluiten waarbij je de woning (samen met de daarop rustende lening) inbrengt in de huwgemeenschap.  Je partner zou dan op zijn beurt een even groot vermogensbestanddeel kunnen inbrengen om op die manier de inbreng terug in evenwicht te brengen. In dit geval moet je geen registratierechten betalen maar enkel de kost van het huwelijkscontract.

Andere afspraken


Investeert je partner in je woning dan zou je ook een overeenkomst kunnen afsluiten waarbij je afspreekt dat je hem of haar een bepaalde vergoeding hiervoor zal betalen als je uiteengaat maar waarbij je partner geen mede-eigenaar wordt van je pand.  Het opmaken van een dergelijke overeenkomst is maatwerk dat je best overlaat aan een advocaat of notaris.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons