Welke kosten mag een verhuurder doorrekenen aan de huurder?

Huur of verhuur je een woning, dan spreek je met de andere partij af welke kosten er precies in je huurcontract komen te staan. De vaste huurprijs is een zekerheid, maar wat met de kosten van bijvoorbeeld verbruik en onderhoud? Mag de verhuurder zomaar alles doorrekenen of zijn er regeltjes waaraan ze zich moeten houden?

Stel: Dirk verhuurt zijn appartement aan Lucas. Lucas betaalt maandelijks een vooropgesteld bedrag die de huurprijs en de bijbehorende kosten en lasten vertegenwoordigen. Tot huurder Lucas plots een extra kost doorgerekend krijgt van Dirk. Er is schade aan het dak van het appartement door de recente storm en de huurders zouden moeten bijdragen.
 

Mag verhuurder Dirk dit zomaar doen?

Wat mag niet?

Eerst en vooral, wat er in bovenstaande situatieschets staat, mag niet.

Dirk mag zijn huurders niet verplichten om mee te betalen voor de reparatiekosten van het dak. En zo zijn er nog enkele belangrijke kosten voor de verhuurder, die hij absoluut niet mag aanrekenen aan de huurder.

De onroerende voorheffing:

Wie een woning bezit, betaalt daarop onroerende voorheffing.
Een ook al woon je zelf niet in het huis of appartement dat verhuurd wordt, je bent nog steeds de eigenaar en je mag daarom die kosten niet doorrekenen aan de huurder.

Bemiddelingskosten:

De bemiddelingskosten zijn kosten wanneer bijvoorbeeld een immokantoor de bemiddelaar is tussen de verhuurder en huurder tijdens de transactie. De wet verbiedt daarbij dat de verhuurder die kosten mag doorrekenen aan de huurder, tenzij het de huurder is die de opdracht voor bemiddeling gegeven heeft.

Herstellingskosten:

Zijn er grote herstellingswerken nodig aan bijvoorbeeld het dak van Dirk in ons voorbeeld hierboven, of de herstelling van een lift? Dan komen deze op het conto van de verhuurder.

Blokpolis:

De blokpolis is een verzekering voor een gebouw waarin meerdere woningen zitten van verschillende eigenaars. De verhuurder mag deze kosten -net zoals met zijn/haar brandverzekering van het gebouw- niet doorrekenen.

Syndicuskosten:

Deze mag hij ook niet doorrekenen, althans niet zomaar en niet volledig. De betalingen van deze kosten moeten in het huurcontract vermeld zijn. Kom je er niet uit, dan wordt er vaak aanvaard dat deze kosten netjes in twee gedeeld worden tussen verhuurder en huurder.

Wat mag wel?

De huurders betalen maandelijks netjes de huurprijs van de woning en worden -zoals vermeld in het huurcontract- vaak nog verplicht om bepaalde huurlasten te bepalen.

Deze worden gecatalogiseerd als ‘maandelijkse kosten of lasten’ en staan zo goed als altijd vermeld in vastgoedzoekertjes.

De kosten naast de maandelijkse huurprijs zijn de volgende:

Verbruik eigen appartement:

Oké, deze zijn uiteraard meer dan logisch. Wat je zelf verbruikt in je appartement aan gas, water en elektriciteit, zijn uiteraard voor jouw rekening.

Verbruik gemeenschappelijke delen:

Kosten die door de huurder gemaakt worden in de gemene ruimte, zoals het licht in de traphal, het verbruik van de lift of het gebruik van water in een gemeenschappelijke bergruimte, kunnen doorgerekend worden aan de huurder. De verhuurder hoeft dit zelfs niet te specificeren in het huurcontract.

Kosten aan derden:

Schakelt de verhuurder derden in om de gemeenschappelijke delen te onderhouden, zoals een poetsdienst of een tuinman? Dan mogen deze kosten doorgestort worden aan de verhuurder. Ook het systeem van de syndicus (zoals hierboven uitgelegd) is van toepassing. De kosten worden gedeeld, tenzij anders overeengekomen. De verhuurder mag niet zomaar beslissen dat de gehele rekening betaald wordt door de verhuurder.

Werken met een forfait

De gemaakte kosten van hierboven kunnen gemakshalve ook betaald worden met een forfait.
Dat is een vast bedrag per maand waar alle kosten van de gemene delen worden verzameld. Dat bedrag mag niet zomaar eenzijdig gewijzigd worden, ook niet als de werkelijke kosten hoger of lager liggen. 

Wil je het laten herzien, dan moet je daarvoor naar de vrederechter stappen. Ben je als huurder geen fan van een forfait, dan kan je wel te allen tijde aan de verhuurder vragen om het systeem om te zetten naar een betaling van de werkelijke kosten. De verhuurder moet de huurder dan jaarlijks een afrekening van de kosten bezorgen.

Bron
Zimmo

Gerelateerde artikels

Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?
Lees meer

Mag een verhuurder zomaar een huisdier weigeren?

Als het op huisdieren aankomt, sturen veel verhuurders liever hun kat. Maar ze zijn zo braaf, meneer, onze lieve viervoeters, kleine gevleugelden en kruipende beestjes. Toch blijft het vandaag voor vele huisdierbezitters vaak een hele uitdaging om een huurwoning voor zichzelf en hun trouwe vriend te vinden. Maar mogen verhuurders eigenlijk wel nee zeggen omwille van een huisdier?
Lees meer

Is kopen interessanter dan huren? Niet noodzakelijkerwijs!

Le Soir heeft een bijzonder en interessant onderzoek uitgevoerd. Dat Belgen een baksteen in de maag hebben, weten we al lang maar de cijfers bevestigen dat huren in sommige gevallen een betere oplossing is dan kopen.
Lees meer

Evolueert Vlaanderen naar huurmarkt?

In 2018 bezat nog 71,6% van de Vlamingen hun eigen woning. Maar dat gaat volgens vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt in de toekomst veranderen. “Vlaanderen zal geleidelijk aan meer evolueren naar een huurmarkt”, beweert hij. “Een trend die we de laatste jaren zien, is dat appartementen steeds meer worden gekocht door investeerders, en niet door de bewoners zelf”, vertelt vastgoedmakelaar Dennis Vansweevelt. “Jonge mensen gaan meer en meer huren in plaats van kopen. We evolueren dan ook geleidelijk aan naar een huurmarkt in Vlaanderen.”
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons