Welk materiaal kiezen voor het keukenwerkblad?

Het werkblad voor de keuken moet duurzaam zijn, gemakkelijk te onderhouden en bovendien ook mooi. Welk materiaal kies je dan best: hout, natuursteen, laminaat of inox? Liefst van al laat het materiaal zich ook verzoenen met de rest van de keuken. We zetten enkele materialen op een rij met hun voor- en nadelen. Zo kun je doordacht kiezen.

Laminaat
Laminaat is hittebestendig tot 180°C en schokbestendig. Het materiaal is niet poreus en enkele malen vegen met een spons volstaat om vlekken te verwijderen. Maar ook al is het materiaal vlekbestendig, vermijd toch best om groenten rechtstreeks op het werkblad te snijden. Gebruik altijd een snijplank. Evenmin is het verstandig een kookpot of pan die rechtstreeks van het vuur komt op het werkblad te plaatsen. Op esthetisch vlak heb je de keuze uit verschillende kleuren en zelfs imitaties van steen, hout, metaal en roestvast staal. Kortom, laminaat is een materiaal dat een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding biedt.

Hout
Een werkblad in hout brengt warmte in de keuken en laat zich in iedere keukenstijl integreren, zelfs in een hypermoderne keuken. Hout is robuust, desondanks blijft het materiaal gevoelig voor vocht en warmte. Om vlekvorming te vermijden, is het nodig het werkblad de oliën of vernissen. Op dat vlak zijn er verschillende kleuren mogelijk. Hout is een levendig materiaal, dat mettertijd een patine krijgt. Dat betekent dus een lichte verkleuring. Om de schoonheid te bewaren, dien je het werkblad regelmatig te onderhouden met lijnolie.

Composiet
Werkbladen uit een composietmateriaal imiteren de perfectie van natuursteen (graniet, marmer,…). De topper binnen de composietmaterialen is Corian®. De mengeling van hars en mineraalpoeder is zacht om aan te raken en dankt zijn reputatie aan de zeer grote resistentie. Met een hardheid vergelijkbaar met die van steen, is het krasvast en weerstaat het hoge temperaturen (180°C). Het is mogelijk verschillende composietdelen aan elkaar te lassen zonder voegen te zien. Dat verhoogt de hygiënische eigenschappen en vergemakkelijkt het onderhoud. Op esthetisch vlak zijn er honderden kleurvarianten.

Roestvast staal (inox)
Voor een professionele keuken of een keuken met een industriële look is roestvast staal het gedroomde materiaal. De professionelen houden ervan omwille zijn uitstekende weerstand tegen water en hitte. Daar tegenover staat wel dat inox gevoelig is aan kalk en krassen. Om de glans te bewaren, is een stipt onderhoud aangewezen. Om te vermijden dat het inox uitzet, is het aangewezen een onderlegger te gebruiken bij heel hete potten of pannen.

Gepolierd beton
Beton leent zich zowat voor alle toepassingen in huis, ook het werkblad. Ondanks het feit dat beton sterk is, moet het toch gevernist worden om vlekvorming (poreus) te vermijden. Om de uitstraling van het werkblad te bewaren, is het aan te raden die behandeling eenmaal per jaar te herhalen.

Natuursteen
Blauwe steen, lavasteen, marmer, graniet,.. natuursteen is gekend om zijn resistentie. Maar ook al zijn ze goed hittebestendig, toch is het uitkijken dat je de natuursteen niet bloot stelt aan een thermische schok. Zo loop je het risico het werkblad te beschadigen. Het is dus uit den boze om een pan rechtstreeks van het vuur op het werkblad te plaatsen. Om wijn- of vetvlekken of zuurbeschadiging (azijn, citroen) te vermijden, moet de natuursteen behandeld worden. Kies verder voor een gepolierde afwerking, die is het gemakkelijkst te onderhouden. Volg ook het onderhoudsadvies van de fabrikant.

Glas
Glas leent zich goed voor designkeukens. Bovendien heeft het heel wat troeven: glanzend, elegant, hygiënisch en vlekbestendig. Daar tegenover staat dat glas geen schokken verdraagt of hoge temperaturen (120°C). Glas laat zich eenvoudig reinigen.

Bron:
Habitos


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag