Wat kost een vastgoedmakelaar?

Bij het verkopen of verhuren van een huis of appartement wordt vaak een beroep gedaan op de diensten van een vastgoedmakelaar. Met welke kosten moet je dan rekening houden?

De kosten van een vastgoedmakelaar worden gedragen door de verkoper of verhuurder van het pand. Er bestaan daarbij geen vaste regels van hoeveel een makelaar mag aanrekenen. Deze is vrij om met jou een bepaalde vergoeding overeen te komen. 

Werken met een commissie

De meeste makelaars zullen je voor hun prestaties een commissie aanrekenen. Gaat het om een verkoop, dan ligt het percentage van de commissie vaak tussen de 2 en de 5 % van de verkoopprijs. Heel wat makelaars werken daarbij aan 3 %. Bij een verhuring wordt vaak een vergoeding gevraagd ten belope van één maand huur. Hou er rekening mee dat je op deze bedragen ook nog BTW moet betalen. 

Vergelijk

Je kan de tarieven van verschillende makelaars met elkaar vergelijken. Vergelijk daarbij meteen ook hun dienstverlening en de eventuele uitstraling die een bepaald kantoor heeft. Je kan ook trachten met de makelaar van je keuze te onderhandelen over een ander (lees: lager) tarief. Je weet immers maar nooit of de makelaar al dan niet bereid is iets van zijn voorgestelde prijs af te doen.

Zorg er alleszins voor dat het tarief waartegen je makelaar werkt duidelijk is aangegeven in de overeenkomst die je met hem afsluit.

Geen erkenning, en dan?

Vastgoedmakelaars moeten erkend zijn. Zij moeten een BIV nummer hebben. Ging je in zee met een ‘illegale’ vastgoedmakelaar, dan kan je weigeren hem de vergoeding die hij je vraagt te betalen. Het contract dat je met hem afsloot is nu eenmaal nietig. 

Bron:
Immovlan

Gerelateerde artikels

Verkoper bedenkt zich en annuleert de verkoop van het huis.

De verkoper wil niet meer verkopen en trekt het bod in. Kan de verkoper het compromis ontbinden en de verkoop van het huis annuleren?
Lees meer

Bouwgrond verkopen: wat moet je weten?

Als je ooit al eens hebt rondgeneusd op immowebsites dan ben je ongetwijfeld al eens zoekertjes tegengekomen voor percelen bouwgrond.
Maar wanneer is grond bouwgrond? Wat bedoelen ze met grond verkavelen? Hoeveel zou je dat eigenlijk kosten? Daar geven we je graag wat meer informatie over.
Lees meer

Welk bedrijfsvastgoed verkoop je en waar hou je best rekening mee?

De verkoop van vastgoed is natuurlijk niet altijd gelimiteerd tot de verkoop van huizen en appartementen. Het kan wel eens voorkomen dat je bedrijfsvastgoed, zoals handelspanden of magazijnen moet verkopen. Maar waar hou je dan best rekening mee?

Om je een beetje assistentie te verlenen bij de verkoop van je bedrijfsvastgoed geven we je graag eens een overzicht van wat men allemaal verstaat onder bedrijfsvastgoed en wat daarbij komt kijken.
Lees meer

Welk soort woning verkoop je?

Een huis verkopen is voor de meesten iets heel bijzonders. Je gaat immers niet elke dag door zo’n proces. Velen zitten dan ook met een pak vragen. Hoe pak je de verkoop aan? Waar moet je op letten? Wie kan je helpen bij die verkoop?

Dit zijn allemaal goede vragen, maar er is nóg een belangrijke vraag, een waar sommigen misschien minder bij stil staan. Wat verkoop je? Voor sommige woningen gelden er immers bijkomende regels....

Daar geven we je graag nog wat informatie over, zodat je goed voorbereid bent op je verkoop.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons