Wat is domotica? Wat zijn de opties?

Met een domoticasysteem programmeer je je verlichting, bestuur je je rolluiken, en volg je je energieverbruik op de voet.

De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Domoticasystemen verschillen daardoor sterk qua complexiteit. Hoe ver je wil gaan met de automatisatie van je woning, ligt helemaal in jouw handen. En je budget, uiteraard. Je maakt je installatie zo uitgebreid als je zelf wilt.

Domotica light of alle toeters en bellen?
Een eenvoudige domotica-installatie bestaat uit één of meerdere programmeerbare schakelaars. Het is niet meer of minder dan een klassieke elektrische installatie met enkele extra’s.

Bij een systeem met meerdere functies, vormt een touchscreen vaak het centrale bedieningspunt. Via dat scherm programmeer je je systeem en bedien je je hele woning. De vormgeving en functies van het touchscreen zijn volledig aanpasbaar.

Je smartphone als afstandsbediening
Er zijn zelfs mobiele touchscreens op de markt, zodat je vanuit je luie zetel je hele woning kan besturen. Dat kan ook met je smartphone. Steeds meer fabrikanten springen op die trein en integreren jouw gsm als afstandsbediening in hun systeem. Een andere mogelijkheid is om je domotica vanop afstand te besturen met je computer.

Voedingslijn en datalijn
Het verschil tussen een domotica-installatie en een klassieke elektrische installatie zit ‘m in de bedrading. Bij een klassieke elektrische installatie is er enkel een stroomkring met schakelaars om de stroomkring te onderbreken en zo het licht aan en uit te knippen.

Een domoticasysteem heeft twee gescheiden kringen: een klassieke voedingslijn en een datalijn. Die laatste lijn geeft signalen door en legt de verbinding tussen de componenten. Daarom is het ook belangrijk dat je de bekabeling tijdig inplant in je project.

Bron:
Livios.be


Deel dit artikel

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag