Wat is domotica? Wat zijn de opties?

Met een domoticasysteem programmeer je je verlichting, bestuur je je rolluiken, en volg je je energieverbruik op de voet.

De mogelijkheden zijn zeer uitgebreid. Domoticasystemen verschillen daardoor sterk qua complexiteit. Hoe ver je wil gaan met de automatisatie van je woning, ligt helemaal in jouw handen. En je budget, uiteraard. Je maakt je installatie zo uitgebreid als je zelf wilt.

Domotica light of alle toeters en bellen?
Een eenvoudige domotica-installatie bestaat uit één of meerdere programmeerbare schakelaars. Het is niet meer of minder dan een klassieke elektrische installatie met enkele extra’s.

Bij een systeem met meerdere functies, vormt een touchscreen vaak het centrale bedieningspunt. Via dat scherm programmeer je je systeem en bedien je je hele woning. De vormgeving en functies van het touchscreen zijn volledig aanpasbaar.

Je smartphone als afstandsbediening
Er zijn zelfs mobiele touchscreens op de markt, zodat je vanuit je luie zetel je hele woning kan besturen. Dat kan ook met je smartphone. Steeds meer fabrikanten springen op die trein en integreren jouw gsm als afstandsbediening in hun systeem. Een andere mogelijkheid is om je domotica vanop afstand te besturen met je computer.

Voedingslijn en datalijn
Het verschil tussen een domotica-installatie en een klassieke elektrische installatie zit ‘m in de bedrading. Bij een klassieke elektrische installatie is er enkel een stroomkring met schakelaars om de stroomkring te onderbreken en zo het licht aan en uit te knippen.

Een domoticasysteem heeft twee gescheiden kringen: een klassieke voedingslijn en een datalijn. Die laatste lijn geeft signalen door en legt de verbinding tussen de componenten. Daarom is het ook belangrijk dat je de bekabeling tijdig inplant in je project.

Bron:
Livios.be

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer

5 tips om de ruimte in een kleine woonkamer optimaal te gebruiken!

Het is niet altijd even gemakkelijk om een kleine ruimte in te richten zonder het op een soek te laten lijken. Het is dan ook aangewezen om zoveel mogelijk opbergruimte te voorzien, maar zonder daarbij de harmonie van de ruimte te verstoren, zodat ze nog steeds gezellig en warm blijft aanvoelen. Om je te helpen in je keuze, geven we je vijf tips om je kleine woonkamer zo goed mogelijk in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons