Wat betekent het kadastraal inkomen voor jou?

Als je op zoek gaat naar een nieuwe woning, is het kadastraal inkomen een belangrijk zoekcriterium. Waarom dat zo is? Het heeft een grote impact op de belastingen die je betaalt. We geven je een duidelijk overzicht.

De betekenis van het kadastraal inkomen

Het kadastraal inkomen of K.I. is een waarde die bepaald wordt door de Fiscus. Het bedrag staat voor het gemiddeld jaarlijks netto-huurinkomen van een woning. De meeste K.I.’s liggen tussen 400 en 1500 euro. Dat lijkt dus erg weinig voor een jaarlijkse huuropbrengst, maar de laatste aanpassing gebeurde dan ook op 1 januari 1975. 

Klein of groot beschrijf?

Het kadastraal inkomen is een bepalende factor als je je eerste woning koopt. Daarom hoor je telkens bovenstaande vraag en lees je ‘klein beschrijf mogelijk’ in veel zoekertjes. 

Als het K.I. hoger ligt dan 745 euro, koop je aan groot beschrijf. Je betaalt dan 10 % registratierechten, berekend op de prijs van je droomhuis. Is het K.I. lager of gelijk aan 745 euro, dan kan je kopen aan klein beschrijf of 5% registratierechten. 

Weetje: als je 4 kinderen hebt, is klein beschrijf mogelijk tot en met een K.I. van 845 euro! 

Zekerheid bij je aankoop

Het kadastraal inkomen heeft dus enorme financiële gevolgen. 

Daarom vragen heel wat kopers om een opschortende voorwaarde in hun aankoopovereenkomst; ze moeten alleen kopen als het kadaster bevestigt dat het K.I. niet verhoogd wordt. 

Bijkomende toepassingsvoorwaarden

Het kadastraal inkomen is niet de enige voorwaarde voor het tarief van 5%. 

Je geniet er alleen van als je nog geen eigenaar bent van een andere woning. Bovendien moet je binnen de 3 jaar in het huis gaan wonen en moet je er ook 3 jaar blijven wonen. Denk dus goed na vooraleer je toepassing van het klein beschrijf vraagt. Je vastgoedmakelaar en notaris zullen je met plezier alle regels en gevolgen uitleggen. 

Jaarlijkse grondbelasting

De Fiscus int niet alleen registratierechten bij je aankoop. Je betaalt jaarlijks ook grondbelasting of ‘onroerende voorheffing’. Ook voor die berekening is je kadastraal inkomen de basis. Bedenk dat die grondbelasting jaarlijks ongeveer 3/4e van je K.I. bedraagt. 

Besluit

Bij de aankoop van je eerste woning is het kadastraal inkomen cruciaal. Vraag er dus naar bij de verkoper, makelaar of notaris. 

Bron
Hebbes

Gerelateerde artikels

Welke nieuwe woonvorm past het best bij jou?

We springen steeds creatiever om met onze manier van wonen. Uit noodzaak, uit overtuiging of gewoon omdat we wel eens wat anders willen. Maar wat zijn nu de belangrijkste en opmerkelijkste nieuwe woonvormen? Hier lees je alles over cohousing, flexwonen, hamsterhuren en nog veel meer.
Lees meer

8 vragen die je je moet stellen alvorens je volgende huis te kopen!

Zoek je het huis van je dromen. Dan moet je koopjes kunnen herkennen en weten wat je financieringsmogelijkheden zijn. Dit zijn de 8 vragen die je jezelf moet stellen om je ideale huis te vinden.
Lees meer

Wanneer ben je te oud om te lenen voor een huis?

Ook op latere leeftijd wil je misschien wel een hypothecaire lening aangaan voor het bouwen of verbouwen van een woning of voor de aankoop van een tweede verblijf. Maar zijn er leeftijdsgrenzen waarmee je rekening moet houden en waarboven je geen lening meer krijgt?
Lees meer

Hoe breng je een geldig bod uit?

Ben je op je droomwoning gebotst? Dan breng je maar beter zo snel mogelijk een schriftelijk bod uit. Je wil je droomwoning niet missen, toch? Zeker nu, beslissen heel wat kopers sneller dan ooit, dus treuzel niet. Hoe je een geldig bod uitbrengt? Wij zetten even een aantal zaken voor je op een rijtje.Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons