Appartement aan zee kopen: hierop moet je letten!

Overweeg je een appartement te kopen aan de Belgische kust, maar heb je er geen ervaring mee en twijfel je of dit wel een verstandige investering is? Bij deze zetten we een aantal zaken op een rijtje, zodat je een verstandige beslissing kan nemen.
Investeren in een appartement aan de kust is nog steeds een verstandige keuze, zeker als je af en toe zelf graag van een weekje kust geniet. Nu je al helemaal geen rente meer krijgt op je spaarcenten, wordt een investering aan de kust alleen maar interessanter. 

Investeer verstandig

Hoewel in sommige kustgemeenten de prijzen onder druk staan en de oudere appartementen op de zeedijk goedkoper de deur uit gaan, kan je nog steeds verstandig beleggen. Opteer best voor een recenter appartement, eventueel op een iets mindere gunstige ligging. Deze zijn vaak een pak goedkoper en dus ook vlotter te bekostigen en aan een schappelijke prijs te verhuren.

De dure, vaak wat oudere appartementen blijven soms langer te koop staan en dit drukt natuurlijk op de gemiddelde verkoopprijs. Vandaar dat de vastgoedprijzen aan de kust stagneren. Voor de juiste appartementen is er echter nog steeds veel vraag. En zelfs als de prijzen van de appartement drastisch zouden dalen, blijven de gronden er hun waarde behouden. 

De lening betaalt zichzelf af

Wil je bovendien je appartement verhuren aan andere zonnekloppers en toeristen, dan betaalt je lening zichzelf vaak terug. Hotels zijn aan onze Belgische kust, zeker in het hoogseizoen, vaak peperduur waardoor heel wat mensen een appartement als het perfecte alternatief zien. 

Hoe een appartement kiezen?

Hoewel er een heleboel demografische factoren zijn waar je rekening mee kan houden, blijft het bepalen van de kustgemeente waar je gaat investeren in een appartement, toch eerder een gevoelsmatige kwestie. Waarschijnlijk ga je er zelf toch ook heel wat tijd doorbrengen.

Volgende zaken spelen vaak mee

• Vaak ging je als kind al mee naar de zee, zo kan je al een bepaald voorkeur hebben voor de gemeente die je kent.
• De omgeving en het vrijetijdsaanbod kan ook een doorslaggevende factor zijn. Op een vakantie wil je meestal toch wel wat beleven. In de zomer valt er logischerwijs natuurlijk heel wat meer te beleven aan de kust.
• Uiteraard kan het budget ook een belangrijke rol spelen. Middelkerke is bijvoorbeeld een stuk goedkoper dan Knokke. 

Hou er rekening mee dat bestaande appartement vaak ruimer zijn dan nieuwbouwappartementen, maar ook een heel stuk meer in onderhoud kunnen kosten. Bestaande appartementen zijn dan wel weer een stuk voordeliger, waardoor er nog een renovatiebudget kan overblijven.

Laat emotie echter niet de bovenhand krijgen bij je keuze en inspecteer je aankoop altijd grondig

• Verwarming: veel oudere gebouwen beschikken nog over een elektrische verwarming.
• Glas: enkele beglazing komt nog veel voor bij oudere appartementen.
• Bekijk de algemene toestand van het volledige gebouw.
• Hou ook rekening met de gemeenschappelijke kosten. 

Investeren in vastgoed aan de kust is dus nog altijd een verstandige investering. Selecteer de gemeente van je voorkeur, koop bij voorkeur een recent appartement en geniet nog jaren van je investering...

Tip

Klaar om samen je huis te verkopen?

Lees onze 10 stappen naar een succesvolle verkoop!

Gerelateerde artikels

Investeren in studentenkamers. Een rendabele investering?

Investeren in studentenkamers. Studentenvastgoed als een rendabele investering. De voor- en nadelen op een rijtje. Waar moet je rekening mee houden? 
Lees meer

Wil je je residentiële woning verkopen?

Een woning verkopen kan soms best uitdagend lijken. Het is een proces waar de meesten nog niet zo veel ervaring mee hebben. Daarom geven we je graag wat meer uitleg over de wat er allemaal komt kijken bij zo’n verkoop
Lees meer

11 parameters die nodig zijn om een correcte investeringsanalyse te maken.

Een investeringsanalyse maken is niet altijd gemakkelijk. Er zijn heel veel factoren waar je rekening mee kan houden.
Lees meer

Waar moet je op letten wanneer je investeert in commercieel vastgoed?

Wie wil investeren in vastgoed denkt in eerste instantie aan residentieel vastgoed. Logisch, want het is vertrouwd, we hebben immers allemaal een woning. Het aanbod is groot, het doelpubliek is dat ook en is bovendien makkelijk te bereiken via de gekende kanalen. Het is een veilige keuze.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons