Wat zijn successierechten en welke impact hebben ze op je erfenis?

Successierechten, of erfbelasting, zijn een vorm van belasting op de waarde van de gekregen goederen bij een erfenis

Niemand houdt van belastingen, zeker niet wanneer ze komen kijken bij een erfenis van een ouder of een naaste. Jammer genoeg kan je er echter niet aan onderuit en is het dus best om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.
 • Wat moet je weten over de successierechten op de geërfde woning?
 • Welke verwantschappen bestaan er allemaal en welke impact hebben ze op de erfbelasting?
 • Wanneer wordt het successietarief afzonderlijk toegepast?
 • Onroerend goed erven in het buitenland.

Wat moet je weten over de successierechten op de geërfde woning?


Dan is de vraag natuurlijk hoeveel belastingen je moet betalen op je erfenis. Werkt de erfbelasting volgens vaste tarieven? Is dit afhankelijk van de relatie tussen de erver en de overledene? We geven je graag wat meer uitleg.

 • De tarieven van de successierechten zijn wel degelijk afhankelijk van het verwantschap met de “erflater” en de omvang van de erfenis. 

 • Deze tarieven hangen erg af van gewest tot gewest. Er gelden in het Vlaamse Gewest andere taxaties dan in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest en het Waals Gewest. 

 • Deze tarieven hangen ook telkens af van de grootte van de betalingsschijf.

 • Een notaris kan op basis van een aangifte van nalatenschap berekenen hoeveel de verschuldigde successierechten precies bedragen.

 • Als erfgenaam ben je daarbij ook verplicht om zelf binnen de 4 maanden na het overlijden een aangifte in te dienen bij de belastingdienst.

Welke verwantschappen bestaan er allemaal en welke impact hebben ze op de erfbelasting?


Zoals we al hebben benadrukt, bestaan er verschillende soorten tarieven afhankelijk van je verwantschap en de grootte van de erfenis. Hieronder hebben we even de belangrijkste informatie voor je opgesomd.

 • Een erfenis in rechte lijn, tussen partners en kinderen dus, krijgt altijd de laagste belastingtarieven. In Vlaanderen begint dat vanaf 3% voor een betalingsschijf tot 50.000 euro.

 • Voor broers en zussen gelden andere tarieven, die een stuk hoger liggen dan die van een erfenis in rechte lijn. In Vlaanderen beginnen ze al vanaf 25% voor een betalingsschijf tot 35.000.

 • Als je iets wil nalaten aan een goede vriend of vriendin geldt er nu ook de “vriendenerfenis.” Dat wil zeggen dat wanneer je een deel van je erfenis in een testament aan een vriend nalaat, die in aanmerking kan komen voor het laagste tarief dat bestaat voor de erfbelasting, namelijk 3 %.

 • Er zijn wel een paar regels rond deze vriendenerfenis. Bijvoorbeeld, het bedrag waarop je vriend slechts 3% zal moeten afstaan, is wel beperkt tot € 15 000. Op die manier kan de betrokkene maximaal € 3 300 besparen.

Wanneer wordt het successietarief afzonderlijk toegepast?

Zijn de erfgenamen afstammelingen in rechte lijn, echtgenoten of samenwonenden? Dan wordt in Vlaanderen het successietarief afzonderlijk toegepast op enerzijds het netto-actief van de onroerende goederen en anderzijds op het netto-actief van de roerende goederen.

 • Als erfgenaam kan je dus € 50.000 onroerende goederen erven tegen 3% en nog eens € 50.000 roerende goederen tegen 3%. Dat is samen € 100.000, tegen 3%.
 • Het roerend en onroerend vermogen van de erflater wordt apart belast. Dat heeft een belangrijke positieve invloed op de belastingdruk. Dankzij ‘splitting’ kom je minder snel in de hogere tariefschijven terecht. En betaal je dus minder erfbelasting.

 • Dit systeem bestaat niet in Wallonië of Brussel.

Onroerend goed erven in het buitenland

Heb je een onroerend goed uit het buitenland geërfd? Dan moet je goed oppassen. Het is namelijk mogelijk dat je in dat geval de erfbelastingwetten van het land waar het onroerend goed ligt moet volgen.

Dat betekent dat er mogelijk andere tarieven van toepassing zijn dan degene die in België de standaard zijn. Gelukkig zal de erfbelasting die je in het buitenland hebt betaald afgetrokken worden van de erfbelasting die je in Vlaanderen moet betalen. 
Voor meer informatie over de wetgeving hieromtrent kan je steeds een kijkje nemen op Vlaanderen.be.

Links die interessant kunnen zijn voor jouWil je graag kunnen rekenen op het advies van een professional bij het verkopen van je huis? Neem dan gerust eens contact op met de vastgoedexperts van Oximo!

Gerelateerde artikels

Je hebt onroerend goed geërfd. Wat nu? Hoe zit het met de successierechten?

Erven is steeds een tweesnijdend zwaard. Een situatie van krijgen en verliezen. Omdat velen in zo’n zware periode geen zin hebben om een lastig verkoopproces door te maken helpen wij je graag een handje met alles op een rijtje te zetten.
Lees meer

Vastgoed schenken: hoe komt het dat de cijfers momenteel zo hard stijgen?

Schenkingen van vastgoed zijn dit jaar sterk gestegen en dat zou te maken hebben met de gezondheidscrisis.
Lees meer

Een huis verkopen aan één van je kinderen: de valkuilen!

Als ouder overweeg je om je huis of appartement te verkopen aan één van je kinderen. Hou er dan rekening mee dat je andere kinderen hier later weleens moeilijk over kunnen doen.
Lees meer

Zo kan je een huis met een vruchtgebruik er op toch verkopen!

Als je blote eigenaar bent van een huis waarvan iemand anders het vruchtgebruik heeft wil je dat misschien wel verkopen. Hoe kan je de vruchtgebruiker overtuigen om hieraan mee te werken? Wat kan je doen als die uiteindelijk niet akkoord gaat?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons