Vastgoed schenken: hoe komt het dat de cijfers momenteel zo hard stijgen?

Schenkingen van vastgoed zijn dit jaar sterk gestegen en dat zou te maken hebben met de gezondheidscrisis.



Veel meer mensen zijn beginnen nadenken over hun erfenis: mensen die lang in het ziekenhuis hebben gelegen of die iemand kennen die het virus heeft opgelopen!

Notaris Sébastien Dupuis, woordvoerder van notaris.be.
Ook al is het aantal schenkingen stabiel gebleven (+ 0,3% tussen januari en november 2019 en januari en november 2020), die cijfers verbergen de opmerkelijke verschillen tussen roerende schenkingen (geld, statuten, aandelen, …) en vastgoedschenkingen.

Die eerste groep is op nationaal vlak gedaald (- 3,9%), terwijl vastgoedschenkingen tijdens de eerste 11 maanden van het jaar de wind in de zeilen hadden, vooral in Wallonië (+ 6,5%) en Brussel (+7,7%).

Het aantal vastgoedschenkingen in het zuiden van het land lag tijdens de eerste 11 maanden van 2019 al een stuk groter dan in dezelfde periode in 2018, met een stijging van 28%, maar dat kwam toen door een fiscale aanpassing in Wallonië in september 2018.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Wat zijn successierechten en welke impact hebben ze op je erfenis?

Successierechten, of erfbelasting, zijn een vorm van belasting op de waarde van de gekregen goederen bij een erfenis. 

Niemand houdt van belastingen, zeker niet wanneer ze komen kijken bij een erfenis van een ouder of een naaste. Jammer genoeg kan je er echter niet aan onderuit en is het dus best om zo goed mogelijk voorbereid te zijn.
Lees meer

Je hebt onroerend goed geërfd. Wat nu? Hoe zit het met de successierechten?

Erven is steeds een tweesnijdend zwaard. Een situatie van krijgen en verliezen. Omdat velen in zo’n zware periode geen zin hebben om een lastig verkoopproces door te maken helpen wij je graag een handje met alles op een rijtje te zetten.
Lees meer

Een huis verkopen aan één van je kinderen: de valkuilen!

Als ouder overweeg je om je huis of appartement te verkopen aan één van je kinderen. Hou er dan rekening mee dat je andere kinderen hier later weleens moeilijk over kunnen doen.
Lees meer

Zo kan je een huis met een vruchtgebruik er op toch verkopen!

Als je blote eigenaar bent van een huis waarvan iemand anders het vruchtgebruik heeft wil je dat misschien wel verkopen. Hoe kan je de vruchtgebruiker overtuigen om hieraan mee te werken? Wat kan je doen als die uiteindelijk niet akkoord gaat?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons