Vastgoed schenken: hoe komt het dat de cijfers momenteel zo hard stijgen?

Schenkingen van vastgoed zijn dit jaar sterk gestegen en dat zou te maken hebben met de gezondheidscrisis.Veel meer mensen zijn beginnen nadenken over hun erfenis: mensen die lang in het ziekenhuis hebben gelegen of die iemand kennen die het virus heeft opgelopen!

Notaris Sébastien Dupuis, woordvoerder van notaris.be.
Ook al is het aantal schenkingen stabiel gebleven (+ 0,3% tussen januari en november 2019 en januari en november 2020), die cijfers verbergen de opmerkelijke verschillen tussen roerende schenkingen (geld, statuten, aandelen, …) en vastgoedschenkingen.

Die eerste groep is op nationaal vlak gedaald (- 3,9%), terwijl vastgoedschenkingen tijdens de eerste 11 maanden van het jaar de wind in de zeilen hadden, vooral in Wallonië (+ 6,5%) en Brussel (+7,7%).

Het aantal vastgoedschenkingen in het zuiden van het land lag tijdens de eerste 11 maanden van 2019 al een stuk groter dan in dezelfde periode in 2018, met een stijging van 28%, maar dat kwam toen door een fiscale aanpassing in Wallonië in september 2018.

Bron
Immovlan

Gerelateerde artikels

Lijfrente: een nieuwe formule om niet meer te hopen op het overlijden!

Laten we het toegeven: de lijfrente is een verleidelijke formule, op één detail na…
Lees meer

Een huis verkopen aan één van je kinderen: de valkuilen!

Als ouder overweeg je om je huis of appartement te verkopen aan één van je kinderen. Hou er dan rekening mee dat je andere kinderen hier later weleens moeilijk over kunnen doen.
Lees meer

Zo kan je een huis met een vruchtgebruik er op toch verkopen!

Als je blote eigenaar bent van een huis waarvan iemand anders het vruchtgebruik heeft wil je dat misschien wel verkopen. Hoe kan je de vruchtgebruiker overtuigen om hieraan mee te werken? Wat kan je doen als die uiteindelijk niet akkoord gaat?
Lees meer

Schenkingen van onroerend goed: Waarom exploderen de cijfers in België?

Als het om vastgoedschenkingen gaat, zijn de cijfers in België en vooral in het zuiden explosief gestegen. De vraag is waarom Belgen zo geneigd zijn om hun onroerend goed weg te geven…
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons