Wat is dat, een naakte eigenaar?

Als je een erfenis hebt gekregen, kan het soms gebeuren dat je een rol als naakte eigenaar krijgt toebedeeld, bijvoorbeeld als naakte eigenaar van de ouderlijke woning. Maar wat betekent dat nu concreet? 

Aangezien er heel wat kan komen kijken bij het naakte eigenaarschap bezorgen we je graag nog wat extra informatie.

  • Vanaf wanneer kan je spreken van een naakte eigenaar?
  • Wat zijn de gevolgen van een positie als naakte eigenaar?
  • Toegepast: overlijden van één ouder.

Vanaf wanneer kan je spreken van een naakte eigenaar?


Een naakte eigenaar is de eigenaar van een huis of pand dat bewoond wordt door een vruchtgebruiker. Als eigenaar kan je dit huis “naakt” of “bloot”  verkopen, wat betekent dat het huis in naam verkocht kan worden maar dat de vruchtgebruiker nog steeds het huis mag bewonen.

Deze situaties komen vaak voor wanneer een van de ouders komt te overlijden en de laatstlevende ouder het huis nog bewoont terwijl de kinderen door hun erfenis al naakte eigenaars worden.

Wat zijn de gevolgen van een positie als naakte eigenaar?


Wat betekent dat dan concreet voor jou als eigenaar? Zal je dan steeds alles in samenspraak moeten doen met de vruchtgebruiker? Kan je dan ooit volledige eigenaar worden?

Kan ik volledige eigenaar worden?


Als naakte eigenaar word je sowieso volledige eigenaar van het goed na het uitdoven van het vruchtgebruik. Indien je daarvoor echter al volledige eigenaar wil worden, moet de vruchtgebruiker zijn of haar vruchtgebruik vrijwillig afstaan, al dan niet tegen een prijs. 

Dit proces wordt ook wel de omzetting van het vruchtgebruik genoemd, aangezien het vruchtgebruik letterlijk “omgezet” wordt in een kapitaal of een lijfrente voor de vroegere vruchtgebruiker.

Kan ik mijn naakte of blote eigendom overdragen?


Je kan het naakte eigendom steeds verkopen als naakte eigenaar. Je kan het zelfs zonder de instemming van de vruchtgebruiker verkopen. Een naakte eigendom verkopen betekent wel dat de koper nog niet van de woning gebruik kan maken zolang als het vruchtgebruik geldt.

Dit betekent dan ook dat het naakte eigendom bij de verkoop veel minder geld zal opbrengen dan het huis eigenlijk waard is, aangezien de koper er nog geen gebruik van kan maken. 
Daarom is het toch steeds beter om samen met de vruchtgebruiker een akkoord te sluiten en samen te verkopen.

Kan ik de volle eigendom verkopen?


Je mag de volle eigendom enkel verkopen wanneer zowel de naakte eigenaar als de vruchtgebruiker akkoord gaan met de verkoop.

Als de vruchtgebruiker en de naakte eigenaar op voorhand geen prijsverdeling zijn overeengekomen, ontvangt elke partij een percentage van de verkoopprijs waar hij of zij recht op heeft volgens de waarde van hun aandeel. 
Daarom is het ook steeds belangrijk om zowel het vruchtgebruik als het naakte eigendom goed te laten schatten op voorhand, zodat je weet waar je aan toe bent.

Hier bestaan verschillende berekeningsmethodes voor, rekening houdend met de theoretische levensverwachting van de vruchtgebruiker. Als je hier meer over wil weten, kan je dit altijd eens navragen bij een notaris.

Toegepast: overlijden van één ouder


In het verschrikkelijke geval dat een van je ouders komt te overlijden, zijn er verschillende manieren waarop die situatie aangepakt kan worden zodat zowel jij als je langstlevende ouder in een zo comfortabel mogelijke positie blijven.


Situatieschets


Stel dat een van je ouders komt te overlijden. In die situatie heb je liefst zo min mogelijk kopzorgen en wil je je vaak niet focussen op erfenissen, vruchtgebruik en naakte eigendom. Daarom geven we je graag een situatieschets zodat je al zo goed mogelijk voorbereid bent.
  • Als de overledene getrouwd was met de langstlevende partner en geen testament had, wordt de langstlevende vruchtgebruiker en worden de kinderen naakte eigenaars.

  • Als de overledene enkel samenwoonde met de langstlevende dan geldt het vruchtgebruik enkel voor de gezinswoning

  • Men kan natuurlijk steeds een testament preventief opstellen en zo het vruchtgebruik aanpassen, opgeven of omzetten.

Kan ik m’n moeder/vader volle eigenaar maken?


In de meeste gevallen word je als kind dus naakte eigenaar van het ouderlijk huis en je ouder wordt de vruchtgebruiker. Maar wat als je helemaal geen naakte eigenaar wil zijn en je je ouder de volledige zeggenschap wil geven over het huis? 

  • In dat geval kan je steeds tot een omzetting overgaan. Je ouder kan een bepaalde prijs betalen of goed aanbieden in ruil voor het volledige eigenaarschap.

  • Je kan het naakte eigenaarschap ook gewoon overdragen naar je ouder, zodat die zonder betaling in het ouderlijk huis kan wonen als volledige eigenaar.

Nuttige links



Wil je graag nog wat informatie over hoe je je huis best verkoopt? Neem dan zeker eens contact op met de vastgoedexperten van Oximo!

Gerelateerde artikels

Hoeveel kost een makelaar?

Je huis verkopen met een makelaar? Hoeveel kost het en hoeveel commissie betaal je daarvoor aan de vastgoedmakelaar?
Lees meer

Wil je een woning met erfdienstbaarheid kopen of verkopen?

Een woning verkopen met erfdienstbaarheid kan vaak intimiderend klinken. Wat is dat eigenlijk, erfdienstbaarheid? Welke soorten bestaan er allemaal? En heeft de erfdienstbaarheid dan ook invloed op de verkoop?
Lees meer

Wil je je sociale woning verkopen?

Een sociale woning is voor velen een kans op stabiliteit. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat je situatie nooit kan veranderen. Sommigen krijgen de opportuniteit om ver van huis te werken, bij anderen wordt het gezin dan weer wat te groot.
Lees meer

Verkoop je je nieuwbouwwoning?

Een nieuwbouwwoning verkopen is een uitzonderlijke situatie. Bijna niemand verwacht immers om zo snel na de aankoop of bouw van een huis dat huis weer te moeten verkopen. 
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons
Contacteer mij