Hoeveel waarborg mag je vragen bij een handelshuur?

Als je een winkel verhuurt ben je niet verplicht om een huurwaarborg te vragen. Doe je dat wel, dan kan je met je huurder overeenkomen hoeveel de waarborg precies bedraagt.

Geen wettelijke regels.
Als je een pand verhuurt in het kader van een handelshuur, ben je wettelijk niet verplicht om een huurwaarborg te vragen. Ook als je geen huurwaarborg overeenkomt is het huurcontract geldig.

Vraag je toch een waarborg dan kan je vrij overeenkomen met de huurder hoeveel de waarborg precies bedraagt. De waarborg wordt dus niet beperkt tot twee maanden huur zoals in het kader van een woninghuur. Het is dan ook bv. niet ongebruikelijk om een huurwaarborg ten bedrage van zes maand huur te vragen.

Je moet de waarborg niet op een geblokkeerde rekening op naam van de huurder laten storten. Je kan de huurder ook vragen dat de huurwaarborg op jouw rekening wordt geplaatst. Je kan met je huurder ook een afspraak maken over wat er met de intresten op de huurwaarborg gebeurt en aan wie die bij het einde van de huurovereenkomst toekomen. Regel dat meteen in het huurcontract.

Werken met een bankwaarborg?
Je zou aan de huurder verder ook kunnen vragen dat die je een bankwaarborg geeft. Betaalt je huurder in dat geval de huur niet of is er huurschade, dan kan je vragen dat de bankier van je huurder je daarvoor betaalt. Zorg er dan wel voor dat je de voorwaarden die de bank voor het opvragen van de waarborg vooropstelt strikt naleeft.

Gerelateerde artikels

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder in?

Wat houdt het bezoekrecht van de verhuurder juist in? Mag de huisbaas zomaar binnenkomen? En wanneer is er sprake van huisvredebreuk door de verhuurder?  
Lees meer

Zo kan je reageren als je huurder gas en elektriciteit vroegtijdig stopzet!

Nadat een huurder een opzegbrief naar jou als verhuurder stuurde, zegt die ook al het contract met de elektriciteits- en gasleverancier stop. Moet je dat als verhuurder zomaar aanvaarden? Wat kan je dan doen?
Lees meer

Ministerraad akkoord over oplossing voor ongelijke behandeling huurinkomsten!

Om de ongelijke behandeling van huurinkomsten aan te pakken, zal ons land ook voor woningen in het buitenland de belastbare basis berekenen op basis van een kadastraal inkomen. De ministerraad heeft vandaag het licht op groen gezet voor een wetsontwerp van minister van Financiën Vincent Van Peteghem (CD&V). Dat moet ervoor zorgen dat de buitenlandse belasting op dezelfde manier wordt behandeld als de Belgische onroerende voorheffing.
Lees meer

Wat als de huurschade groter is dan de huurwaarborg…

Men zegt wel eens dat de huurwaarborg het maximale is dat je als verhuurder kan vragen als je huurder schade aanricht aan je huurpand. Maar is dat wel zo? Met welke spelregels moet je rekening houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons