10 gouden tips voor een nauwkeurige plaatsbeschrijving

Een uitgebreide, nauwkeurige plaatsbeschrijving is zowel voor de huurder als voor de verhuurder een must. Meer nog, het is sinds 2007 zelfs verplicht. Je kunt er immers aan het einde van het huurcontract heel wat pijnlijke discussies mee vermijden.

Enkele nuttige tips
1. Zowel de huurder als de verhuurder moeten tijdens het opmaken van een plaatsbeschrijving aanwezig zijn. Bovendien moeten beide partijen het document ondertekenen en elke pagina paraferen. 

  1. Het opmaken van de plaatsbeschrijving gebeurt in het beste geval terwijl het pand nog onbewoond is. 

  2. Een nauwkeurige plaatsbeschrijving vergt tijd. Overloop kamer per kamer en wees gedetailleerd. Kijk niet enkel naar de vloerbekleding en het sanitair maar ook naar de verwarming, de plinten, de plafonds, enzovoort. Een barst in een badkamertegeltje? Een schimmelvlak aan het plafond? Noteer het! 

  3. Gebruik eventueel verschillende omschrijvingen om de staat te definiëren: gloednieuw, in prima conditie, in goede staat, gebruikt …

  4. Beelden zeggen zoveel meer dan woorden. Maak algemene foto’s per kamer en detailbeelden van eventuele schade. Digitale foto’s druk je best af en laat je aan de achterzijde handtekenen door beide partijen.

  5. Vergeet het aantal huissleutels niet te vermelden!

  6. Noteer ook de meterstanden voor aardgas, mazout, elektriciteit en water.

  7. Als er tijdens de huurperiode aanpassingen aan het pand worden aangebracht, kun je een addendum opmaken en dit aan het huurcontract toevoegen.

  8. Om onenigheid te voorkomen kun je ook samenwerken met een neutraal persoon. Er zijn heel wat experten die plaatsbeschrijvingen opstellen. Huurder en verhuurder kunnen desgewenst de kosten delen.

  9. Op de website van de overheid vind je een model dat je kunt gebruiken om een plaatsbeschrijving op te stellen.

Bron:
Hebbes.be


Deel dit artikel

Ontvang je gratis gids

Vragen?

Indien je een vraag hebt, klik dan op onderstaande knop. Dan kan je een formulier invullen waarna wij spoedig contact met je opnemen.

Stel je vraag