10 gouden tips voor een nauwkeurige plaatsbeschrijving

Een uitgebreide, nauwkeurige plaatsbeschrijving is zowel voor de huurder als voor de verhuurder een must. Meer nog, het is sinds 2007 zelfs verplicht. Je kunt er immers aan het einde van het huurcontract heel wat pijnlijke discussies mee vermijden.

Enkele nuttige tips
1. Zowel de huurder als de verhuurder moeten tijdens het opmaken van een plaatsbeschrijving aanwezig zijn. Bovendien moeten beide partijen het document ondertekenen en elke pagina paraferen. 

  1. Het opmaken van de plaatsbeschrijving gebeurt in het beste geval terwijl het pand nog onbewoond is. 

  2. Een nauwkeurige plaatsbeschrijving vergt tijd. Overloop kamer per kamer en wees gedetailleerd. Kijk niet enkel naar de vloerbekleding en het sanitair maar ook naar de verwarming, de plinten, de plafonds, enzovoort. Een barst in een badkamertegeltje? Een schimmelvlak aan het plafond? Noteer het! 

  3. Gebruik eventueel verschillende omschrijvingen om de staat te definiëren: gloednieuw, in prima conditie, in goede staat, gebruikt …

  4. Beelden zeggen zoveel meer dan woorden. Maak algemene foto’s per kamer en detailbeelden van eventuele schade. Digitale foto’s druk je best af en laat je aan de achterzijde handtekenen door beide partijen.

  5. Vergeet het aantal huissleutels niet te vermelden!

  6. Noteer ook de meterstanden voor aardgas, mazout, elektriciteit en water.

  7. Als er tijdens de huurperiode aanpassingen aan het pand worden aangebracht, kun je een addendum opmaken en dit aan het huurcontract toevoegen.

  8. Om onenigheid te voorkomen kun je ook samenwerken met een neutraal persoon. Er zijn heel wat experten die plaatsbeschrijvingen opstellen. Huurder en verhuurder kunnen desgewenst de kosten delen.

  9. Op de website van de overheid vind je een model dat je kunt gebruiken om een plaatsbeschrijving op te stellen.

Bron:
Hebbes.be

Gerelateerde artikels

Voorkom problemen door een goede screening van huurders.

Voorkom problemen door een goede screening van kandidaat huurders. Welke documenten mag een verhuurder of makelaar bij een huurderscheck aan je vragen? 
Lees meer

Mag de huurprijs in corona-tijden nog geïndexeerd worden?

Als je een woning of appartement (ver-)huurt is het gebruikelijk de huurprijs jaarlijks te indexeren. Maar mag dat ook gebeuren in deze corona-tijden of moet de indexatie nu tijdelijk worden opgeschort?
Lees meer

Mag een verhuurder zomaar een huisdier weigeren?

Als het op huisdieren aankomt, sturen veel verhuurders liever hun kat. Maar ze zijn zo braaf, meneer, onze lieve viervoeters, kleine gevleugelden en kruipende beestjes. Toch blijft het vandaag voor vele huisdierbezitters vaak een hele uitdaging om een huurwoning voor zichzelf en hun trouwe vriend te vinden. Maar mogen verhuurders eigenlijk wel nee zeggen omwille van een huisdier?
Lees meer

Welke kosten mag een verhuurder doorrekenen aan de huurder?

Huur of verhuur je een woning, dan spreek je met de andere partij af welke kosten er precies in je huurcontract komen te staan. De vaste huurprijs is een zekerheid, maar wat met de kosten van bijvoorbeeld verbruik en onderhoud? Mag de verhuurder zomaar alles doorrekenen of zijn er regeltjes waaraan ze zich moeten houden?
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons