Slim opbergen in de keuken

Bestek, potten en pannen, poetsmiddelen, de afvalbak,… Weet je nog wanneer je voor het eerst nadacht over hoe en waar je deze elementen een plek zou geven in je keuken? Voor of na de keuze van de keuken? Wanneer je alles vooraf overdenkt, kun je op basis van doordachte keuzes alles slim opbergen in de keuken.

Slim opbergen begint al van bij het keukenontwerp. Kies je onderkasten of laden? Kies je kolomkasten of ladenkasten? Het juiste antwoord is tweemaal: laden. Ze bieden niet alleen een beter overzicht op de inhoud, maar ze zijn ook ergonomisch, bieden meer opbergruimte,… kortom: alleen maar voordelen wanneer je voor laden kiest.

Een volgende stap in het indelingsproces is het bepalen van de juiste breedte en hoogte van de laden. Het is slimmer één lade van 90cm in plaats van twee laden van 45cm naast elkaar te kiezen. In het eerste geval win je aan opbergruimte omdat je de oppervlakte van twee zijwanden wint.

Zorg dat je altijd enkele hoge laden hebt om grote potten, snijplanken, flessen en dergelijke weg te kunnen bergen.

Hokjes en vakjes
Wanneer je een lade met wat veel kracht opent of sluit, verschuift de volledige inhoud en verlies je al snel het geordende overzicht. Dat kun je vermijden door de laden in te delen. Op de markt bestaan specifieke hulpmiddelen. Blum heeft bijvoorbeeld kunststof kaders, sommige versies zijn in grootte instelbaar, andere klikken zich magnetisch vast aan de wand van de lade.

Je moet de hele lade niet volduwen met dergelijke bakjes. Gebruik ze om compartimenten te creëren.

Slipgevaar
Een andere manier om het verschuiven van de voorwerpen in de laden te vermijden, is het gebruiken van een anti-slipmat. Je vindt ze bij de keukenhandelaar of in winkels voor de woninginrichting.

Besteklade
Je kent ze wel de voorgevormde bestekbakken. Maar vind je ze echt zo handig als ze willen laten uitschijnen? Je hebt geen flexibiliteit in de manier waarop je je bestek indeelt: noch in de richting waarin je het bestek legt of de volgorde waarin je voorwerpen wilt zien liggen. Sommige fabrikanten – onder meer Blum – bieden hulpmiddelen waarmee je de besteklade wel naar jouw hand kunt zetten.

Weg met verloren ruimte
De ruimte rond de spoelbak is in veel keukens verloren ruimte. De keukenbouwer maakt zich er vaak vanaf door hier twee kastdeuren te plaatsen en vaak belanden hier de poetsproducten en of de afvalbak. Vaak nog zo’n model tegen de deur dat zelf opent wanneer je de deur opent.

Maar je kunt die ruimte veel efficiënter gebruiken met laden. Er bestaan aangepaste laden die de vrije ruimte naast de spoelbak nog benutten. Je kunt er bijvoorbeeld keukendoeken, sponsje,… opbergen. Zo je heb je ze bij de hand waar je ze daadwerkelijk gebruikt.

Afval sorteren in de lade
De rest van kast onder deze lade kan opnieuw met een of meer laden worden ingevuld. Kies hier bijvoorbeeld voor een hoge lade waarin je enkele afvalbakken kwijt kunt. Deze afvalbakken bestaan in verschillende varianten en zijn zo uitgevoerd dat ze stabiel staan bij het openen en sluiten van de lade. Naast de afvalbakken kun je de poetsmiddelen in grotere flessen en flacons kwijt.

Kruidenrek
Nog zo’n dooddoener: de kruiden die in de smalle kast voor de dampkap worden weggestopt. Dat is niet alleen weinig gebruiksvriendelijk, maar ook nefast voor de kruiden. Door de vettige en warme dampen verliezen ze hun smaak en zetten ze aan.

Het is veel gemakkelijker wanneer je de kruiden in één oogopslag onder of naast de kookplaat kunt opbergen. Ook hier zijn er weer tal van oplossingen op de markt.

Borden stapelen
In grote gezinnen moeten er telkens 4 of 5 borden op tafel gezet voor de lunch of het diner. Een heel gesleur wanneer die borden in een bovenkast staan. Een handig alternatief is een bordenhouder waarin je de borden stapelt. Tafel dekken? Houder uit de lade en de borden gaan in één eenvoudige beweging mee naar tafel.

Potten en pannen
De klassieke manier om potten en pannen op te bergen: het deksel omgekeerd in de pot en daarop de volgende pot stapelen. Eigenlijk berg je zo heel wat lucht op. Het kan efficiënter: neem de deksels van de potten en pannen en tast ze in elkaar. De deksels kunnen in een aparte zone achterin of vooraan in de lade.

Bron:
Van Hoecke

Gerelateerde artikels

De behangtrends van 2021!

Behang, daar word je instant gelukkig van. Ook in behang zijn er jaarlijks weer nieuwe trends. Wij zetten die van 2021 even voor jou op een rijtje.
Lees meer

4 kleurregels die elke interieur fan moet kennen!

Wat de grootste uitdaging is voor interieurontwerpers? Het goed krijgen van de kleuren die gebruikt worden. Kleuren zijn immers wispelturig. Er zijn zoveel tinten om uit te kiezen en om ze in harmonie te doen samengaan kan je ze maar best in de juiste verhoudingen samenstellen. Gelukkig zijn er een paar regels die je kan gebruiken. We zetten ze in dit artikel op een rijtje.
Lees meer

4 tips voor het inrichten van je veranda!

Een veranda blijft bij heel wat mensen populair. Het verlengde van de keuken, een plekje om te relaxen en een heerlijk uitzicht op de tuin. Maar, hoe richt je nu eigenlijk een veranda in? Wat is de uiteindelijke bestemming en wat is de stijl van het huis? Met deze 4 tips kun je alvast aan de slag om je veranda vlot in te richten.
Lees meer

5 tips om de ruimte in een kleine woonkamer optimaal te gebruiken!

Het is niet altijd even gemakkelijk om een kleine ruimte in te richten zonder het op een soek te laten lijken. Het is dan ook aangewezen om zoveel mogelijk opbergruimte te voorzien, maar zonder daarbij de harmonie van de ruimte te verstoren, zodat ze nog steeds gezellig en warm blijft aanvoelen. Om je te helpen in je keuze, geven we je vijf tips om je kleine woonkamer zo goed mogelijk in te richten.
Lees meer
Dankzij onze unieke aanpak en sterke zelf ontwikkelde technologie staat Oximo garant voor een snelle en transparante verkoop. Benieuwd wat er allemaal komt kijken bij de verkoop van je huis? Wij adviseren je graag.
Contacteer ons